Култура

Галерија „Круг“: Друга самостална изложба Александра Маркова

У галерији „Круг“ Градског позоришта Бечеј отворена је у среду 22. септембра, годину дана након прве и друга самостална изложба слика Александра Маркова, познатог бечејског адвоката. За већину наших суграђана који су посетили претходну изложбу сада више није изненађење да се он бави сликарством и да је веома посвећен. На овој новој поставци изложено је 38 нових слика које су углавном рађене током последње две, тзв. корона године. За разлику од претходног пута овај нови опус слика које је Марков одабрао за ову изложбу се приметно разликује од прошлогодишњег јер се већина слика у претходном периоду могла окарактерисати као апстрактне и искључиво осећајем експресионистичке. На овој новој изложби Марков је показао нове радове који много више нагињу фигуративном експресионизму али и даље има неколико слика које су на неки начин линк између ова два периода. Оно што је било карактеристично на прошлогодишњем одабиру слика а и сада је, је јак колорит, специфична техника наношења боја, често коришћење основних боја, ведрина. Три, четири основне теме се могу издвојити и то су флорални мотиви, урбани пејзажи, морски пејзажи и као што смо рекли неколико апстрактних слика.

Све ове слике су рађене акрилом на платну и лесониту и то шпахтлама, јер Марков ретко користи четкицу, па слике изгладају прилично пластично, рељефно, не меша основне боје много јер му то омогућава да ради брзо, боје се брже суше, и остају јарке и експресивне.
„Ја сам ове године желео да направим тематску изложбу где би неке основне две теме биле цвеће и градови али сам се у последњем тренутку предомислио и одлучио да прикажем и друге ствари . Овде је сада на овој изложби шаролики избор тема и нема никаквог посебног реда у томе осим што сам убацио и изложио и доста слика са мотивом чамаца и мора, обале и језера. Ја имам увек жељу да будем поред мора, реке, језера, воде, па је то један од доминантнијих мотива на овој изложби.ˮ

Изложба ће у Галерији „Кругˮ бити отворена две недеље и грађани могу да је посете и погледају радове од 9 до 14 часова сваког радног дана.