КуварРазонода

Гастро-фест: Киша није омела организаторе

Пети по реду „Гастро фест“ одржао се прошлог викенда само у недељу (не као што је најављено два дана, у суботу и недељу) а због времена промењена је и локација па је цела манифестација пребачене на Градску пијацу уместо Горанског парка. Програм овогодишњег фестивала су подржали Покрајински секретаријат за пољопривреду, Покрајински секретаријат за образовање, Општина Бечеј, Мађарски национални савет и Спомен кућа Тан Мор а главни организатори фестивала били су као и претходних године Друштво интелектуалаца браће Тан.

У недељу програм је почео у 10 ујутру отварањем пијаце малих произвођача, посетиоце је дочекало око 50-так излагача који су понудили своје производе: од сирева, преко домаћих премијум вина, до разних месних производа, куване хране, печења.  У исто време почело је и такмичење младих кувара из стручних средњих школа, они су се овог пута такмичили у спремању ala kart јела са темом „Јесен у кухињи“. Имали су на располагању 12 сезонских намирница које су морали да користе за спремање јела. Претходних година будући млади кувари кували су јела у котлићу. Ове године била им је обезбеђен посебан кухињски бокс који је био опремљени свим потребним кухињским професионалним ресторанским мобилијаром и опремом. Ово такмичење организовано је уз подршку Кулинарске федерације Србије.

Главни догађај је и ове године био  „Недељни ручак“ који су многи посетиоци породично обавили на пијаци јер је било организовано доста места за седење. Тај део манифестације највише је претрпео услед промене локације. Градска пијаца ипак није Горански парк, нема тај угођај, амбијент. Приметно је било да се посетиоци краће задржавају иако се све време као и претходних година одвијао музички програм на бини. Но, продаја на штандовима била је одлична, чак су се повремено стварале и гужве највише на штандовима „Кухиње Гастро-феста“ где се продавала кувана храна, разне врсте насува, риба, печење. Популарни су на овом фесту били и штанд са гиросом, тестенинама из великог котура пармезана, колачима, крофницама и др.

Када је музички програм у питању организатори су спојили два дана па су тако углавном и наступили сви они који су најављени од БЕУС-а током дана до бендова касније и увече.

Није изостао ни дечији програм, мини дечији фестивал по називом „Острво осмеха“ са луткарским позориштем, радионицама за децу, дечијим концертима …

На самом фестивалу, иако им је киша донекле покварила оне првобитне планове Даниел Јовановић, један од организатора, нам је је рекао да је задовољан како фестивал тече и да му је драго да га нису отказали него су само изместили.

„Имали смо само 24 сата да променимо локацију. Ту морам да се захвалим директору Градске пијаце пре свега који нам је мак-симално изашао у сусрет и омогућио нам да тако брзо одреагујемо и да успемо да спасимо овогодишњи Гастро-фест. Успели смо да ето компресујемо два дана у овај једна недељни. Већину програма смо успели да пребацимо, имали смо само мањка екипа за такмичење у кувању рибље чорбе јер од пријављених 25 више од 10-так екипа нису могли да се организују и уместо у суботу дођу у недељу, али се и то такмичење одржало. Данас ће бити још програма, одржаће се и свирке које су најављене. Предвиђамо да ћемо негде око 11-12 завршити са наступом групе Perpetuum mobile. Оно што је најбитније сви су нам излагачи дошли, то су све домаћи мали произвођачи који су понудили посетиоцима веома квалитетне и добре производе. Ја сам до сада, што се тиче посете, максимално задовољан посебно због промене локације јер нисам очекивао да ће бити оволико пуно људи.“ – рекао је Јовановић.

На три дана раније одржаној конференцији за штампу Даниел Јовановић је говорио и о томе који је циљ овог фестивала који се сад већ пети пут одржава: „Главни циљ или један од циљева, ове наше манифестације је да дамо допринос развоју војвођанске гастрономије, да нека стара заборављена јела вратимо у „моду“, да промовишемо и неке нове правце у гастрономији, то се посебно односи на такмичење младих кувара, да користе нове светске трендове у гастрономији, да користе нове технологије. Негде главни циљ нам је, дакле, спој традиционалне и модерне гастрономије. Желимо овим да привучемо што више угоститеља да и они иновирају своју понуду у ресторанима. Добар део њих функционише тако да имају прилично уједначену понуду и ретко ко од њих излази из тог круга. Ми верујемо да војвођанска гастрономија има потенцијала, да је много разноврснија него што је понуда у ресторанима и другим угоститељским објектима.“ – додао је Јовановић.