Друштво

Сиромаштво није једина препрека код угрожених породица

ХУ „Ђина“: За напредак деце суштински важно оснажити читаву породицу

Хуманитарно удружење „Ђина“ из Бачког Градишта већ дуже времена ради на томе да на више начина помогне угроженим породицама у Бачком Градишту али и у целој општини Бечеј. До сада је фокус њихових најчешће био на образовању деце углавном из сеоских средина јер је школовање, прво формално, а потом и неформално, како каже председница удружења Добрила Ђин, кључно за њихов квалитетнији живот.

„Протеклих неколико месеци смо организовали разне активности заједно са нашим партнерима и сарадницима, а све у циљу да будемо подршка породицама где су деца предшколског и основношколског узраста, а потом и да осмаке охрабримо да упишу средње школе. Све то мора бити уз укључивање родитеља који су изузетно важни у овом процесу. У школу могу и родитељи уколико немају формално образовање или желе да напредују, а ми им и у томе помажемо.“ –  рекла нам је Добрила Ђин.

Несумњиво, деци је место у школи, на ваннаставним активностима, на рекреацији, са другарима, а све то се може у заједници у којој живимо, напомињу из Удружења „Ђин“.

„У општини Бечеј изузетно су добро умрежене организације цивилног друштва и образовне и социјалне установе. Са нама раде и хумани појединци, стручњаци из области психологије и педагогије, предузетници. Циљ нам је исти – помоћи материјално угроженим породицама на начин да их усмеравамо на образовне установе и на привреду. У породици где се и родитељ труди да напредује, да реши своје проблеме, да заврши или настави школовање, неки курс или занат или било шта друго, у таквом окружењу и дете лакше може да напредује јер види позитиван пример из најближег окружења.“ – наводи наша саговорница.

Током реализације пројекта „Породица је стуб: Кораци ка оснаживању социјално угрожених породица у сеоским срединама“, подржан од Министарства за бригу о породици и демографије, чланови тима ХУ „Ђина“ организовали су више различитих актив-ности намењених деци, младима и родитељима, али и бакама и декама. Међу тим активностима је подршка учењу, информативне сесије и индивидуална подршка за наставак школовања и помоћ за повећање запошљивости.