ВестиДруштвоМлади

Гимназија Бечеј: Мобилност Еразмус + у Пољској за ученике Гимназије

Прошле недеља група од 10 ученика и три наставника Гимназије у Бечеју су се вратили са акције мобилности у Пољској  у оквиру програма Еразмус +.

Ученици су отпутовали у град Гљивице на југу Пољске који је са скоро 175 хиљада становника један од највећих градове те регије и један од најстаријих јер је формиран као град још у 13. веку. Гљивице је такође и велики универзитетски центар па ће тако наши гимназијалци моћи пуно тога да виде и науче у Пољској. Пре нешто мање од месец дана и бечејска Гимназија и Бечеј су били домаћини ученицима из Шпаније. У оквиру програма Еразмус + раде се озбиљне пројектне активности тако да, осим упознавања и дружења међусобно ученика и наставника они се такође упознају и са специфичностима средина из којих долазе. Поред тога ученици који учествују у овом програму имају прилику и да науче доста тога о екологији регија у које одлазе или регија одакле им долазе други ученици на размену као и о култури, науци и другим областима.

Већ првог дана у Пољској директор школе је нашим гимназијалцима пожелео добродошлицу а пољски ученици су извели пригодан програм и свирку школског хеви метал бенда. Након упознавања и обиласка школе и посете часовима у модерно опремљеним кабинетима у којима се одвија билингвална настава, ученици су упознали и град кроз интерактивну игру City game а град су истраживали подељени у интернационалне групе. Посета Пољском граду наставила се и пријемом у Градској кући од стране председника општине, предавањем о историјату града и о плановима за одрживи развој града, посебно централне градске зоне. Гимназијаци су имали прилику и да посете чувени рудник сребра Тановске гори.

Ученици су током ове размене посетили и град Вроцлав, један од најлепших пољских градова, крстарили су реком Одром, обишли музеј воде Хидрополис и старо градско језгро у потрази за чувеним патуљцима (симболима града), посетили су цркве старе хиљаду година. Наредни дан су провели у школи и учествовали у радионицама за креирање кратких видео форми и активностима у оквиру E-twining пројекта „Youth Challenges of the Modern World“.

У дебати „New technologies – Our enemies or friends?“ се посебно ученик бечејске Гимназије Алекса Батинић  чија екипа је однела победу са ставом да је наставник и даље неприкосновен у учионици. Тог дана послеподне домаћини су организовали национално вече уз пољске специјалите које су припремиле породице домаћина.

Последњи дан био је резервисан за евалуацију, рефлексију и доделу сертификата ученицима и професорима који су боравили у школи у оквиру Ерасмус + програма. Изабран је најбољи кратки филм о активностима пројекта.

Мобилност је трајала недељу дана, ово је тек почетак. У сваком случају биће то значајно искуство за ученике који учествују у овом веома важном и корисном пројекту за Гимназију Бечеј.


Хуманитарна помоћ 

Ученици и наставници који су учетвовали у размени у оквиру програма Ерасмус + су донирали  намирнице нашим суграђанима којима су потребне. Како кажу жеља им је била да ученици Гимназије, посебно они који су имали привилегију да учествују у међународним разменама, развијају свест о различитости и негују емпатију.