ВестиКултура

Градски музеј Бечеј: Други број „Дистрикта“ и „Музеј у коферу“

Представљен други број „Дистрикта“

У Градском музеју у Бечеју је прошле недеље представљен други број зборника „Дистрикт“. У претходном броју писали смо опширније о садржају овог стручног часописа који као годишњак издаје сам Градски музеј Бечеј.

Издавање овог часописа подржало је Министарство културе, у зборнику се налази 14 стручних радова из области историје, историје уметности, археологије. Један део часописа је посебно посвећен недавно преминулом професору историје Душану Опинћалу који је, према речима уредника часописа био веома значајан сарадник бечејског музеја.

Главни уредник овог издање је Немања Карапанџић који је на промоцији и представио садржај овог новог броја, о часопису је говорио и директор музеја Акош Тојзан као и рецензент Зоран Вељановић.

Кустос-историчар и главни уредник часописа је најавио да је већ сада у припреми и трећи број, да се број сарадника шири као и да је Министарство културе и за тај број одобрило средства у износу од 300.000 динара.


Пројекат за малишане „Музеј у коферу“

Градски музеј Бечеј један је од ретких музеја који реализују програм приближавања прошлости и музејских артефакта најмлађем узрасту наших суграђана. Виши кустос-историчар Немања Карапанџић одржао је радионице у вртићу „Колибри“ са малишанима предшколског узраста.

У свој прави кожни „музејски кофер“ пажљиво је одабрао музејске предмете, запаковао их је и кренуо пут вртића. Сви предмети које су завршили у коферу и приказани малишанима имају и своју пропратну причу, занимљиву за узраст деце којима се обраћају. Овога пута са клинцима је причао о значају и улози музеја, какво се све “благо“ у њему чува.

Овај програм и овакав приступ радионицама, и деци уопште, као публици биће свакако, како каже, настављен и у наредном периоду. Идеја ових радионица је развијање свести код деце о улози музеја у друштву, о културном наслеђу.

Деца су на радионици имала прилику да „опипају“, да слободно узму у руке поједине музејске предмете,  углавном оригиналне експонате из  музејских збирки.