Друштво

Гимназија Бечеј: Отворен нови кабинет за хемију

Хемијски кабинет у Гимназији реконструисан је заједничким улагањем фирмe Сојапротеин АДМ и локалне самоуправе. Овај нови савремени наставни кабинет отворен је свечано у среду 24. маја уз присуство дела  руководства Сојапротеина, директора компаније Марка Абрамовића, Вучковић Николе и Владимира Шараца, председника општина Бечеј др Вука Радојевића, директора Гимназије Миодрага Басарића, ученика и наставника школе.

Након свечаног отварања ученици Гимназије су у новом кабинету извели неколико хемијских експеримената уз супервизију њихових наставника хемије.

Присутнима се најпре обратио директор Миодраг Басарић који је укратко упознао све присутне како је дошло до идеје за израду пројекта, како су текли радови на реконструкцији кабинета, какви су претходно били услови за рад у оквиру тог кабинета.

„Овај кабинет је изузетно важан за нашу школу јер је први такав урађен после 40 година, на жалост за тих 40 година мало тога је рађено јер је било какво ново улагање захтевало да се најпре уради комплетно реновирање за чега нису била потребна мала средства. Такав велики пројекат није могао лако да прође ни кроз конкурсе из покрајине или министарства на државном нивоу а камоли код приватних фирми. Ова донација је највећа у последњих 20 година и значајна је утолико више што побољшава квалитет наставе пре свега што се тиче предмета хемија. Та  настава коју ће ученици овде имати је препозната и кроз нове планове и програме за гимназије где су експерименталне вежбе истакнуте као веома важан део плана и програма. То је, наравно,  све прилагођено томе да ученици што боље усвоје не само знања већ и вештине које се тичу тог предмета. Укупна вредност овог улагања је 4.398.470 и од тога неких 700.000 динара дала је општина Бечеј, а од стране Сојапротеина је уложено 35.000 долара односно  3.774.358 динара . Од тога су сами радови на реконструкцији учионице износили 1.524.000 а мерна а лабораторијска опрема која се најмање види је износила 1.993.334 динара и спроведена је јавна набавка. Након ове инвестиције сад нам следи реконструкција дела фасаде зграде из Зелене улице, део средстава је обезбеђен од Покрајинског секретаријата за образовање и док је други део од Општине Бечеј. Морам рећи да се веома радујемо томе зато што ништа није рађено на фасади преко 50 година и нарушена је и безбедност ученика и пролазника јер је фасада кренула да се урушава и пада на тротоар. Укупна средства за уређење фасаде су 6.7 милиона динара по предмеру и прерачуну радова али ту још треба да се спроведе поступак јавне набавке. Данас је пројекат потписан у Покрајини.“ – рекао је Басарић.

Председник општине др Вук Радојевић је искористио прилику након свечаног пресецања врпце на улазу у кабинет да се захвали Сојапротеину што улаже у локално образовање али и да позове остале компаније да покажу на сличан начин своју друштвену одговорност.

„Најпре желим да изразим захвалност компанији АДМ Сојапротеин која је препознала шири значај ове инвестиције и на тај начин показала друштвену одговорност и управо са овог места можемо да упутимо позив и свим осталим привредним субјектима са територије општине Бечеј да је ово заправо најбољи начин како могу да се  одуже својој локалној заједници  у којој имају своја предузећа. Ово је прави начин сарадње између локалне самоуправе и приватног сектора. Када говоримо о фасади Гимназије драго ми је што смо у врло кратком року успели да пронађемо заједнички интерес. Општина је за те намене  средства издвојила из буџетске резерве јер смо проценили да је у питању приоритет. Драго ми је што је тај пројекат одобрио и Покрајински секретаријат за образовање. У ових месец дана колико сам председник општине Бечеј успели смо да договоримо неколико заиста великих улагања у образовање у Општини Бечеј и тиме да покажемо колико су нам важне образовне установе у граду.“ – рекао је Радојевић.

Никола Вучковић, представник АДМ Сојапротеина се након отварања такође обратио новинарима и рекао да је компанија у којој ради позната по својим друштвено одговорним пројектима.

Наша фирма АДМ Сојапротеин, односно ADM Cares је део компанија која препознаје друштвено одговорне пројекте а један од тих друштвено одговорних пројеката је и овај, реконструкција и опремање хемијског кабинета у Гимназији Бечеј који смо данас отворили. Заиста је велика привилегија радити у компанији која осећа и поштује заједницу  где њихови запослени живе и раде а једна од њих од 2021. године је и Бечеј. Ово нам је први пројекат који смо урадили у Бечеју и верујем да ће генерације које долазе имати пун бенефит од свега овога, пре свега да ће бити у могућности да активно учествују у настави, да ће у овом кабинету урадити и видети неке експерименте и да ће им то помоћи да одлуче и да донесу праву одлуку да наставе даље у смеру свог развоја да ли баш према хемији, биологији или према некој другој природној науци и да ће тако на тај начин њихов живот бити садржајнији и отворенији.