Друштво

Гимназија Бечеј: Дани науке под називом „Thinking outside the box“

У Бечејској Гимназији су од 12. до 22, маја одржани „Дани науке“ под генералним називом „Thinking outside the box“.

Током тих десетак дана у Гимназији ученици су представили скоро све гране науке из угла иновативности и концептуалног размишљања ван граница који су довели до великих цивилизацијских достигнућа, проналазака у области науке.

Идеја овогодишњих „Дана науке“ је била да се афирмише иновативност ученика, њихова способност да начин размишљања прилагоде новим концептима, да користе могућности које пружају нове технологије у развоју науке и образовања, да науче да реализују нове идеје, нове научне концепте.

У фокусу овогодишњих дана науке биле су разне области истраживања, гостовали су бивши ученици Гимназије који су у својим професијама постигли успех, бивши наставници и професори који сада раде у научним институтима и другим установама. Ученици Гимназије представили су своје пројекте које су радили групно или индивидуално са темама из психологије, биологије, уметности, физике, филозофије, социологије.

Бивша професорица Гимназије у Бечеју др Гордана Субаков-Симић која тренутно ради на Биолошког факултета Универзитета у Београду и управница је Института за ботанику одржала је занимљиво предавање под називом „Улога биолога у биотехнологији“.

Један од занимљивијих пројеката била је мултимедијална изложба поводом 50 година од смрти Пабла Пикаса, уметника који је направио искорак у непознато у свету уметности. Анализирају рад и поруке Пикасовог ликовног опуса ученици су успели да из његових радова представе у свом пројекту универзалност његове поруке у чијој основи су слобода, нада, љубав, мир и остале, хуманистичке вредности. Овај пројекат био је пројекат Секције за уметност и дизајн Гимназије у Бечеју.

Пројектни задаци попут „Утопија: будимо реални, захтевајмо немогуће“ под менторством Ивана Ковача или „Друга страна хемије – Атропин – A kémia árnyoldala“ под менторством Галфи Атиле, „И мушкарци плачу“ под менторством Светлане Ковачев су награђени.

Три интересантна предавања у школи одржана су на тему рада и живота Михајла Пупина и то из угла књижевности, физике и социологије. Представљена је Пупинова аутобиографија „Од пашњака до научењака“, пројектни задатак са темом Пупинове академске каријере као и рад са темом друштвених прилика времена у коме је он са посебним освртом на значају афирмације националног идентитета славног научника.

Гордана Адамов из Бечејског удружења младих, омладинска радница, одржала је за ученике Гимназије занимљиву радионицу на тему медијске писмености.

У оквиру овогодишњих Дана наука као Гимназија је угостила и сараднике Хемијског факултета из Сегедина: Др Иштван Силађи је одржао занимљиво предавање о нанокомпозитима, а Др Габор Шустер и докторант Паскал Пап, бивши ученик Гимназије је представио рад на Хемијском факултету.

Последњег дана организован је и „Дан отворених врата“ у Гимназији за све основношколце који су желели да посете ову школу и да виде шта све она може да им понуди у даљем школовању.