Друштво

Матура: Традиционални плес матураната на тргу

Ученици завршног разреда Економско-трговинске школе и Гимназије су у среду 17. маја одржали традиционални матурски квадрил на тргу. Као и претходних година овај заједнички плес који су вредно вежбали последњих неколико месеци само је један део догађања која следе а који ће за све њих значити крај једног значајног периода у школовању. Такође овај заједнички плес матураната је део веома важне европске традиције која се одржава сад већ деценијама широм Европе под називом „European Quadrille Dance Festival“, Матурантски кадрил је у Србији почео да се организује 2005. године. У Бечеју ово је једанаести по реду матурантски плес (две године није одржан због пандемије). Ученици завршних разреда ове две средње школе су последњих неколико месеци радили и увежбавали кореографију на часовима физичког. Поред стандардног кадрила који је део традиције они су плесали и заиста се лепо забавили уз конгу, уз пачији плес и друге забавне плесне кореографије.

Укупно ове године на тргу је било 228 ученика из две бечејске средње школе. У Економско трговинској школи ове године има 149 матураната а у Гимназији 79. 

Као и претходних година ученицима су се прикључили у оним мало неформалнијим плесовима и професори обе школе.

На тргу смо затекли и директоре ове две школе Гордану Ковачев и Миодрага Басарића који су похвалили ову генерацију матураната као једну од успешнијих. Ипак, скорашњи трагични догађај из школе у београдском насељу Врачар донекле је бацио сенку на све па и ову свечаност. Пуцњава и 10 жртава у школи остаће још дуго времена знак упозорења за све школе да је потребно посветити деци пажњу и код куће и у школи, да треба правовремено одреаговати на све што указује на вршњачко насиље. Тога су били свесни и мату-ранти и професори на тргу прошле среде.

Директор Гимназије Бечеј Миодраг Басарић рекао је да је ге-нерација матураната те школе била успешна као и претходна. Он је рекао да су последње трагедије (пуцњава у школи у Београду и убиство неколико ученика и запосленог, прим. нов.) оставила траг у животима свих.

„Не морам да истакнем да су времена веома изазовна и да је оно што је претходило овом дану оставило трага на све нас. Међутим, осмех који се данас ширио тргом даје оптимизам да ће заиста будућност донети нешто лепше и боље, пре свега за нашу децу. Морам да истакнем да сам поносан на ученике који су показали да имају свест и вредно су се припремили, нашли начин да кроз плес покушају да превазиђу ова тешка времена која живимо“ – рекао је Миодраг Басарић.

Но, за бечејске матуранте сад следи пуно догађаја: сваке године матуранти имају у школама специјално организован последњи дан школе, па онда након тога следе уобичајене приредбе, доделе награда за најуспешније ученике и Ђака генерације на крају и само полагање матуре. За већину од када се све то заврши следи и наставак школовања на факултетима, пријемни испит али ће свакако заувек памтити овај период школовања па и овај матурални плес који су одиграли са својим другарима.

Када је у питању матурско вече, Гимназијалци своје славе већ крајем ове недеље, тачније 25. маја а Економско-трговинска школа тек 12. јуна.