Друштво

Гимназија Бечеј: Школа угостила професора историје и географије из Шпаније

У склопу Ерасмус плус пројекта Job shadowing, протекле недеље из Шпаније у Гимназију стигао је професор географије и историје Фаусто Лопез Салгадо, и учествовао на интерактивним часовима из историје, географије и шпанског.

Job shadowing је пројекат у ком наставно или ненаставно особље долази у школу домаћина у периоду од 2 до 60 дана чији је циљ унапређења језичких интеркултуралних вештина како би унапредили наставну праксу коју примењују након што се врате у своју школу.

Како кажу из Гимназије, професор Лопез Салгадо је одушевљен је академским знањем и енглеским језиком и истакао да су  у том погледу гимназијски средњошколци супериоринији  од ученика из школе у којој он ради.

Фаусто је по сопственој жељи смештен у Новом Саду и путује аутобусом до Бечеја. На тај начин може да упозна околину Новог сада у слободним часовима. Бечеј му се јако допао, људи су љубазни, сви се поздрављају па га је назвао „Un pueblo de cuento“ у преводу место из бајке“, додаје координатрка овог пројекта и професорка шпанског језика у овој школи Светлана Ковачев, за лист Бечејских дана.

Овај програм поред професорке Ковачев координише и професор хемије, Атила Галфи.

Професор Лопез Салгадо одржао је час географије и упознао ђаке са специфичностима острва Ланзароте, док су се на часу историје бавили лоцирањем шпанског гена у Банату као и Југословена у Шпанском рату.

Претходне школске године такође је спроведен овај пројекат када су ову бечејску школу посетила два професора из Шпаније, а у оквиру пројекта три гимназијска професора били су гости у Шпанији.

Србија је пуноправна чланица Ерасмус плус пројекта од 2019. године, а Гимназија Бечеј има Ерсамус акредитацију због претходних, успешно реализованих међународних пројеката од којих је „Water“ у ком је учествовало 24 ђака Гимназије.

Еразмус плус је образовни програм Европске уније чији је циљ да подржи и подстакне сарадњу између институција, организација и појединаца у области образовања, младих и спорта.

Слика: Гимназија Бечеј