ДруштвоХроника

Хроника: Преминуо дечак (14) након пада са трећег спрата

Поступак за две особе окончан

Основни суд у Бечеју донео је одлуку у судском процесу против две жене које су се привремено „старале“ о дечаку са сметњама у развоју који је преминуо након пада са трећег спрата зграде у Бечеју је окончан. Оптужена П.Љ која је заједно са К.З. оставила дечака без надзора самог у кући осуђена је на 6 месеци кућног притвора које ће издржавати на адреси становања уз елек-тронски надзора оптужена К.З. на исту казну али од годину дана. Кривично дело за које су оптужене је „напуштања немоћног лица“. Против ове две особе тренутно је укинут притвор и њима ће следи издржавање казне.

Против првооптужене М.Л. поступак против које се води поступак за „запуштање и злостављање немоћног лица“ још није окончан и она се налази у притвору иако је био покренут поступак да се брани са слободе, у току је жалбени процес на одлуку о притвору коју је покренуо њен заступник.

Да подсетимо, у питању је особа која је  била старатељ дечака којег је одредио Центар за социјални рад у Новом Бечеју. О томе какав се инспекцијски поступак тренутно води и против запослених у Центру за социјални рад у Новом Бечеју као и о реакцији и Заштитника грађана који се поводом овог случаја, и поводом поступака запослених.


Да подсетимо о наведеном случају …
Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду  ухапсили су М. Л. (1963) и З. К. (1967) из Бечеја и држављанку Хрватске Љ. П. (1974), због постојања основа сумње да су учиниле кривично дело напуштање немоћног лица.

Сумња се да је М. Л, као старатељ четрнаестогодишњег детета са сметњама у развоју, оставила дечака на чување З. К. и Љ. П, те да је он, синоћ, искочио кроз прозор стана на трећем спрату и преминуо.

Осумњичене су најпре приведене и задржане 48 сати приведене, уз кривичну пријаву, основном јавном тужиоцу у Бечеју. Али су одмах након тога пуштене и није им одређен притвор, тек након жалбе ОЈТ у Бечеју одлука је преиначена и оне су поново приведене и одређен им је притвор од 30 дана.

Паралелно са овим радњама против осумњичених води се и поступак утврђивања одговорности и Центра за социјални рад у Новом Бечеју у чијој надлежности је било старатељство над малолетним дечаком

Дечаку је додељено старатељство у Центру за социјални рад у Новом Бечеју у чијој надлежности је био читав случај.

Старатељка М.Л. је према незваничним сазнањима својим пријатељицама оставила дечака на чување и отишла на годишњи одмор, на који по закону има право. О томе да ли је о томе обавестила Центар за социјални рад и да ли је поштована процедура у самом Центру да се додели привремено старатељство током годишњег одмора још увек се раде истражне радње. Према такође незваничним подацима старатељка је за новчану накнаду од 200 евра „ангажовала“ своје
пријатељице да се старају о дечаку током њеног годишњег одмора.

У међувремену је и Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова у Новом Саду је након сазнања о смрти малолетног П.Д. који је био на смештају у хранитељској породици  Л.М. из Новог Бечеја покренуо поступак ванредног инспекцијског  и стручног надзора у Центру за социјални рад Општине Нови Бечеј, наводи се у саопштењу.

„У поступку инспекцијског и стручног надзора уочени су пропусти у раду Центра за социјални рад Нови Бечеј. С обзиром на то да је у току и истражни поступак који спроводи Основно јавно тужилаштво у Бечеју део документације Центра није могао да буде предмет надзора, те ће Покрајински секретаријат након увида у комплетну документацију везану за смештај малолетног П.Д. у хранитељску породицу“ – изнети све релевантне чињенице, објавио је секретаријат.

Након увида у доступну документацију Центра за социјални рад Нови Бечеј Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова у Новом Саду, утврдио је да је Центар (орган старатељства) од 2015. године уредно пратио П.Д. од када је у систему социјалне заштите.

-Актуелно је утврђено да је у конкретном случају у оквиру органа старатељства изостала благовремена процена интереса и безбедности ризика детета, када се малолетник на одређено време поверава трећим лицима. Центар за социјални рад није спровео ни један поступак у складу са Законом и подзаконским актима и своју процену је засновано искључиво на „поверењу“ датом хранитељици/старатељу. По „усменим сазнањима“, односно изјавама директора Центра, хранитељица је обавестила Центар да иде на годишњи одмор, али Центар осим усмене сагласности није предузео ниједну радњу ни активност на заштити малолетног лица. С обзиром на то да Центар за социјални рад Нови Бечеј није предузео радње у заштити малолетног лица, које су довеле до смртног исхода, Покрајински секретеријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова ће предузети даље мере из своје надлежности“ – пише у саопштењу.

До овог тренутка још увек нисмо добили и званично  одговор од Покрајинског секретаријата које су то мере подузете против надлежних и запослених у Центру за социјални рад у Новом Бечеју.

Подсетимо, дечак са сметњама пао је у суботу 19. августа са прозора стана на трећем спрату на травњак у дворишту једне зграде у центру Бечеја. Полицију је о томе да дете лежи испред зграде обавестио један младић. Дечак је преминуо у колима хитне помоћи на путу ка Клиничком центру Војводине.