Друштво

Гимназија Бечеј свечано испратила своје матуранте

Бечејска Гимназија је и ове године свечаном приредбом у Градском позоришту испратила своје матуранте, проглашени су најбољи ђаци завршне године, ђак генерације и спортста генерације, уручене Вукове дипломе и поклони.

Свечаност је као сваке године почела академском химном „Гаудеамус игитур“ у интерпретацији школског хора. Директор ове образовне установе, мр. Миодраг Басарић је први поздравио све ученике, наставнике, родитеље и госте на свечаности. Ипак, пре свега он се у свом говору обратио матурантима своје школе.

„Данас славимо знање и успех, данас славимо и младост и другарство, данас славимо живот. Сведоци смо сви да се свет мења брзином развоја интернета, све што смо знали у нашим животима мења се  у трену, једино што је извесно то је потреба за учењем, прилагођавањем и променама, та флексибилност биће оно што ће вас детерминисати у будућности и као друштво и као појединце. Поимање школе као учионице која је оивичена зидовима преко ноћи се пред налетом ове пандемије распршило и прешли смо сви заједно у виртуелни свет … Схватлили смо да учионице нису зидови, учионице су цео свет што се у овим пандемијским условима без преседана у модернијој људској историји показало и визионарски. Прилагодљивост и адаптација на нове услове рада даје нам и наду да ћете, драги матуранти, ви одговорити свим изазовима који вас даље чекају. Немојте упаси у замку веровања да вас диплома и оцене само по себи сврставају у академску елиту и да је то крај школе и учењу, напротив то тек треба да доказујете у реалном окружењу јер цео живот јесте једна велика борба и доказивање, која чини да све нас време и велике промене не потисну и да останемо учаурени у мраку незнања. Верујте у себе онолико колико ми верујемо у вас!“ – поред осталог рекао је у свом говору директор Басарић.

Многобројној публици у сали Градског позоришта обратила се испред локалне самоуправе Далила Дујаковић, члан општинског већа задужен за образовање и социјалну заштиту која је такође поздравила све присутне и посебно ову генерацију матураната.

„Драги матуранти желим да вам изразим захвалност за све ваше успехе који сте забележили и ове школске године. Резултати које сте остварили и знање са којим одлазите, говоре о вашим способностима али и о вашем залагању за боље сутра како на личном плану тако и на друштеном. Имајте ширину у животу, корачајте сигурно, будите иновативни и кретивни. Ваш успех ће бити оно што ће красити сваки део животног пута којим се крећете. Општина Бечеј ће увак помагати оне које својим ангажманом остварују запажене резултате и шаљу позитивну поруку – поруку животне остварености,стрпљења рада и упорности. Наредне године које су пред вама нуде вам велике могућности и пожелела бих вам да их и остварите са пуно успеха.“ – рекла је Далила Дујаковић

У музичком делу програма поред школског хора наступили су и школски оркестар састављен углавном од ученика другог и трећег разреда и чланови оркестра Фокуш који су бивши ученици Гимназије. У свечаном делу програма емитован је и кратак филм/презентација путем којег су представљена сва три разреда матураната. Филм су снимали и едитовали сами ученици школе. Кроз серије фотографија из свакодневног живота у школи и кроз снимљене разговоре са професорима и ученицима, анкете, квиз питања и препричане анегдоте присутни су добили прилично добру слику о сваком разреду и како су овогодишњи матуранти провели четири године свог школовања у бечејској Гимназији.

Коначно на крају приредбе директор школе Миодраг Басарић, Далила Дујаковић и Светлана Вулетић, заменица председника општине Бечеј су поделили поклоне и дипломе награђеним ученицима.

Ђак ове генерације матураната у Гимназији је Ерика Ваднаи, ученица IV3 разреда која је, према речима директора школе, заслужила ово пре свега учествовањем на великом броју такмичења, углавном из матерњег језика и књижевности, одличним резултатима на тим такмичењима током четири године и другим активностима у којима је учестовала у оквиру школских наставних и ваннаставних активности.

“Јако сам задовољна што сам ђак генерације, то сам постигла пре свега учествујући на такмичењимаи није ми било тешко да се припремам током ове четири године. Ипак, ђак генерације је само титула и ја сад треба да то и докажем у даљем школовању. Желим да покушам да упишем Академију уметности јер јако волим глуму и сцену и надам се де ћу успети.” – рекла нам је након церемоније доделе диплома Ерика Ваднаи.  Као ђак генерације Ерика Ваднаи је добила нови лаптоп као поклон за успех који је постигла.

Спортиста генерације у Гимназији је стонотенисерка Река Безег, која је остварилвала веома значајне резултате у овом спорту у појединачној конкуранцији и екипно. Учествовала је и на великим међународним такмичењима у Мађарској, Чешкој, Словенеији, Хрватској и Македонији.

Вукову диплому добило је укупно 11 ученика Гимназије: Алекса Бачикин, Теодора Ђуркић, Мартин Јелић, Милица Медић, Ивона Могин, Анастасија Перић, Дајана Радошевић, Лазар Шијачић, Река Бин, Нина Божоки и Ерика Ваднаи

Награђени су и ученици који су у четвртом разреду имали скроз одличан успех, 5.00, а то су: Исидора Живковић, Анђела Молнар, Ивана Ћућуз, Вук Живковић, Сара Јаковљевић, Едина Алберт, Лили Берчек Јовић и Лорета Живковић.

Награђени ученици за успехе на окружним такмичењима су Река Бин, Ерика Ваднаи, Кристина Пап и Акош Бенке.

Специјалне дипломе за успехе на републичким такмичењима добили су: Безег Река, Акош Бенке и Ваднаи Ерика.