Грађани у акцији пошумљавања града

„Сањати јасен значи сигурно остварење жеља и планова.“
старо веровање код Срба

Протеклог викенда у Горњем парку код Дечијег диспанзера група грађана, организована на иницијативу организације „Mighty Mighty Bechejs“, уз помоћ Општине Бечеј, Канцеларије за младе и ЈП „Комуналац“ одржала је акцију пошумљавања парка новим садницама.

Ова иницијатива има већ неколико месеци, наиме, почетком ове године је на позив организатора одржан и прелиминарни састанак/округли сто у Општини Бечеј са представницима локалне самоуправе и јавних предузећа да се покрене акција ширих размера озелењавања наше општине, обнавњања зелених површина у граду и у парковима новим садницама дрвећа аутохтоних листопадних врста. На састанку је договорено да се заједничким снагама, грађанском иницијативом уз логистику коју би требало да пружи ЈП „Комуналац“ и Општина Бечеј крене са озелењавањем града.

Овакве иницијативе грађана су веома важне пре свега због тога што се на овај начин најбоље шири свест о томе да, уколико желимо да бар делимично подигнемо квалитет ваздуха у граду у којем живимо, потребно је да сви на неки начин допринесемо томе радом, инвестирањем у озелењавање али и акцијама које ће укључити и подстакнути и јавна предузећа, установе и оне који управљају градом да активно учествују у акцијама које грађани иницирају.

ЈП „Комуналац” и Општина Бечеј су током ове акције дали логистичку подршку грашанима, машински су избушене рупе за сађење садница механизацијом коју је обезбедило ово јавно предузеће, сами грађани су се организовали и прибавили су и цистерну за заливање. У оквиру институција донели су план садње јер то захтевају правила урбанистичког планирања. Представници ЈП „Комуналац” су такође присуствовали акцији и стручно надгледали сађење.

„Ми као организација „Mighty Mighty Bechejs“ јесмо иницијатори али су се ипак сами грађани Бечеја организовали да у сарадњи са локалном самоуправом одрже ову, прву у низу акција, намењену пошумљавању наше општине. Након што смо покренули ову иницијативу почетком године у Општини је организован округли сто на којем су учествовали представници невладиног сектора и представници локалне самоуправе и поједни грађани који су били заинтересовани. На том састанку дошли смо сви до јединственог заједничког закључка де је једини начин да дођемо до тога да нам буде чистији ваздух у општини садња дрвећа. Договорено је да се оформи Радна група која ће направити прецизнији план пошумљавања у општини. Та Радна група ће бити састављена од цивилног и јавног сектора али пре свега од стручних лица који ће направити најбољи могући план за будуће урбанистичко решење залених површина. Док се не донесе тај план пошумљавања ми нисмо желели да седимо скрштених руку него смо прешли на конкретну акцију. Прво смо тражили приватне локације за садњу јер не постоје планови за пошумљавање других простора осим оних који су већ под засадом и шумама. Добили смо дозволу да овде у парку код Дечијег диспанзера данас посадимо око 450 садница белог јасена тако да ће у овом парку кад дође време да се полако плански уклањају ова стара стабла парк имати нова млада стабла јасена. Наравно, све ово је договорено у консултацијама и у сарадњи са локалном самоуправом и под стручним надзором из ЈП „Комуналац” а овај парк је одређен да буде локација за обнављање и пошумљавање новим садницама. У договору са локалном самоуправом и представници МЗ Милешево ће преузети 250 садница и у својој режији посадити тамо у селу. Поред тога и сами грађани су лично преузели око 200 садница, 100 садница ће бити посађено у дворишту једне фирме у индустријској зони а све остале саднице ће бити посађене на имању које смо добили на располагање од једне породице у бечејском атару. Све укупно то је негде око 1400 нових садница засађених током ове акције.” рекао нам је Синиша Томић представник организације „Mighty Mighty Bechejs“

Јасен је изабран као дрво које се добро показало у парковима у урбанијим срединама. Дрво је најчешће висине 30 до 40 метара има широку пирамидалну крошњу светле боје промера 10 до 15 м. Јасенов корен је снажан систем са израженим главним кореном и бочним жилама па је зато погоднији за паркове и веће јавне зелене површине. Јасен има тамнозелено лишће а у јесен је светложут. Ово дрво не захтева неку нарочиту пажњу, аутохтона је врста на територији скоро целе Европе једино што му не прија је јако суво или претерано влажно земљиште. Он веома лепо изгледа у дрворедима и алејно је дрво јер има лепу правилну крошњу на одређеној висини али је веома атрактиван и на већим травнатим површинама као солитерно дрво у парковима. Погодно је такође и за ветрозаштиту и учвршћење падина и обала. Јасен је медоносно дрво а лист и кора имају лековита својства. Код Словена је посебно везано за одређена веровања и ритуале.

Паралелно са сађењем јасена у парку један део волонтера је остатак садница које нису посађене у на тој локацији разносио грађанима и поклањао саднице за дворишта и баште. Поред тога „акцијаши” су и очистили парк од смећа а у овом су им много помогли и клинци који су са родитељима заједно учествовали у овој акцији.

Сутрадан је у вртићу у Бечеју посађено још неколико садница брезе и црвеног храста, а у наредним данима ће се на приватној парцели у бечејском у атару коју је уступио један грађанин, а која се налази у индустријској зони, бити посађено око 100 садница липе.

Ово је само прва пилот акција и почетак процеса и шире иницијативе која би требало да потраје и да се изнова организује сваке године у пролеће. Процењено је да ће за неко озбиљније обнављање зелених површина и озелењавање града бити потребно у годинама које долазе око 800.000 нови стабала.

Биће потребно и много више од ове мале групе ентузијаста јер у оваквим акцијама мораће да учествије много више наших суграђана, да дају свој допринос, али ће морати и да се на нивоу заједнице и управе града одговорни више позабаве и упосле стручњаке који ће планирати и надзирати процес пошумњавања наше општине. Ипак, највећи импакт ова акција, осим за стварање бар мало здравије животне средине, има као корисно средство да се мобилише локална заједница да заједно, свако у складу са могућностима, да допринос очувању нашег непосредног окружења за генерацију која је ове суботе мало помагала а мало се играла у парку. Веома важна порука ове акције је и да садња дрвећа и зеленила у граду не може да се изводи неплански, да је за то потребан општи концензус читаве заједнице и да је ово веома важан посао који нам предстоји.

Претходних година били смо сведоци да је у неким реконструкцијама градских саобраћајница у центру града и у урбанијим просторима десетковано зеленило, стабла су посечена у улицама у центру града, стабла која су имала на десетине година и била су још увек здрава. Она која су преостала често су током радова на подземним инсталацијама била оштећена. Осетно је измењена микроклима у центру града. Биће потребно деценије да се све ово врати у претходно стање, да се регулише клима у најужем центру града, да се створе услови да ваздух у граду буде чистији. Дрвореди у улицама у граду су важни, они редукује топлотне ударе на градско језгро и смањују температуру у граду од 2 до 8 степена, и ако се налазе у непосредној близини зграда смањују потрошњу енергената за климатизацију чак до 30 посто а за грејање од 20 до 50 посто. Једно велико дрво у пуном свом капацитету може да упије и 150 кг угљен диоксида на годишњем нивоу што знатно смањује ниво загађења, наравно смањује и ниво буке. Када је економија у питању подиже вредност некретнина уколико је објекат окружен зеленилом за чак 20 посто.

Када је у питању утицај на наше здравље зеленило у непосредном окружењу наших стамбених јединица као и у простору у окружењу које користимо за социјалну и друштвену комуникацију као што су паркови, он се огледа пре свега кроз здравствене бенефите које доноси чистији ваздух од загађења али утиче и на ментално здравље и осећај среће, удобности. Дрвореди у граду и зелене површине утичу здравствено на регулација крвног притиска, на смањење стреса и анксиозности и драстично смањује појаву дечије астме.