Култура

Градски музеј Бечеј: Изложба „Соколи Старог Бечеја“

У Градском музеју у Бечеју у среду 8. новембра отворена је јединствена изложба из историје Бечеја и бечејског спорта и културне баштине под називом „Соколи Старог Бечеја“ 1911-1941. године.

Ова изложба садржи паное са историјатом „Соколског друштва“, ове изузетно важне спортске и културне и друштвене организације која је свој највећи успон имала између два светска рата.

„Изложба „Соколи Старог Бечеја“ говори о соколском покрету, о Соколском друштву у Старом Бечеју између два светска рата. То је причао о једном пансловенском покрету који је обележио период Краљевине СХС и Краљевине Југославије. Соколски покрет је организација које је пре свега била спортска али је истовремено била изузетно утицајна и у култури, просвети и уопште утицала је значајно на све сегменте друшт-ва тога времена. У питању је комплексна изложба која открива много детаља и података о догађајима као што су изградња Соколског дома на пример, будућег „Партизана“, историјат рада и деловања два најзначајнија прегаоца бечејског „Соколског друштва“ – дугогодишњег председника др Милана Поповића и секретара друштва Димитрија Хаднађева. Посетиоци ће моћи да виде изложене и разне соколске значке са соколских слетова, документацију коју су користили, затим соколску штампу која је излазила у том периоду такође разне реквизите са којима су они свакодневно вежбали у својим соколанама, две униформе, једну мушку и једну женску. С обзиром да ми у нашем Градском музеју и депоима нисмо за ову изложбу имали довољно материјала везано за соколска друштва позајмили смо неке предмете и из других установа у Војводини тако да ће на овој изложби посетиоци моћи да виде и предмете из Народног музеја Зрењанин, из Православне општине из Сенте, Соколског друштва из Новог Сада, из Музеја Војводине. Такође нам је и велики број приватних лица, из својих личних фундуса, посудили или чак поклонили нашем музеју предмете који су њихови преци, очеви, дедови користили као чланови Соколског друштва. На самом отварању изложбе наступиће и Градски хор Бечеја а композиције које ће извести биће мало изненађење за посетиоце.“ – рекао је аутор изложбе и кустос-историчар Градског музеја Бечеј, Немања Карапанџић.

Ова изложба ће бити постављена у сали Градског музеја и трајаће до Нове године и грађани ће имати прилико да је посете током скоро два месеца.

Градски музеј ради сваког радног дана од 9 до 17 часова али и суботом и недељом по договору са запосленима и кустосима Музеја, посебно ако су групне посете у питању. Соколско друштво у Бечеју основано је на самом почетку 20. века и први председник соколског друштва био је др Милан Поповић, медицину је завршио у Бечу и као велики заљубљеник у гимнастику покушао је да неколико година након повратка у Бечеј оснује Соколско друштво. Први секретар друштва био је Димитрије Хаднађев. Држава је то прво Соколско друштво укинула и ухапсила „соколаре“. Так након завршетка Првог светског рата, 1919. обновљен је рад бечејског Соколског друштва.