ВестиКултура

Градски музеј Бечеј: Јединствена колекција радова Радомира Дамњановића – Дамњана

У Градском музеју у Бечеју у наредних месец дана бечејска публика имаће прилику да погледа изложбу једног од најзначајнијих ликовних уметника друге половине 20. века у Србији.

У оквиру изложбe „Од рада ка стваралаштву“ у малој сали Градског музеја постављено је око 40-так цртежа и слика овог аутора из периода 50-тих година прошлог века када се он припрема да упише Академију уметности, током студирања и након дипломирања. То су студије и цртежи на којима се јасно види развој технике, стила, сазревање идеја, експерименти током времена који су обележили овај почетни период рада великог уметника.

Ова поставка је јединствена јер Дамљановић ове радове до сада није нигде излагао па је ово јединствена прилика за Бечејце да погледају ову колекцију. Изложба ће бити постављена следећих месец дана у музеју. Радно време галерије је сваког радног дана од 9 до 17 часова.

„То су ране године у Дамњановом опусу, његов опус се развијао касније у разним правцима и различитим техникама од 70-тих година он живи у Италији али ово је драгоцено за оне који желе виде његове почетке. Како је све то кренуло, на којим темељима се заснива, тако да је ово једна драгоцена изложба за зналце Дамњановог дела и за оне који могу да се врате у те далеке 50-те године да виде како је стасао и на који начин је почињао један у то време млади уметник који је развио своје дело у више праваца и на високом нивоу и домаће и међународне ликовне сцене.“ – рекао је професор историје модерне уметности на Филозофском факултету у Београду Јеша Денегри, један од највећих наших ауторитета када је у питању југословенска, односно српска уметност друге половине 20 века, који је бечејској публици представио ову колекцију.

„Ово је веома драгоцена изложба јер ови радови до сада нису нигде излагани на једном месту, нису на овај начин груписани радови из те његове најраније фазе. Говоримо о касним 50-тим и најранијим 60-тим годинама. Оно што је посебно интересантно што је уметник након завршетка Академије спалио гомилу својих ранијих радова. Ми овде у ствари имамо привилегију да нам на располагању буду бродоломници у односу на то спаљивање.“ – рекао је Дејан Дамњановић, оснивач колекције Дамњановић и власник колекције.

Да подсетимо, Радомир Дамњановић Дамњан је рођен у Мостару 1935. године детињство и школовања провео је у Београду. Сликарство је студирао на Академији ликовних уметности у Београду, дипломирао је 1957. и магистрирао 1959. године. Од 1958. приредио је велики број самосталних изложби у земљи и иностранству. Значајна је његова сарадња са члановим групе Горгона на чији позив је излагао у Загребу 1962. године. Од седамдесетих година живи и ствара у Милану. Као један од најзначајнијих аутора тог времена као представник Југославије излагао је на великим и значајним ликовним изложбама широм света. Добитник је престижних домаћих и иностраних награда и признања из области ликовног стваралаштва.

Дамњанови радови се налазе у најугледнијим музејским колекцијама у земљи и региону а истовремено су и део уметничких збирки важних светских музеја. Народна галерија у Прагу, Музеј модерне уметности – Центар Жорж Помпиду у Паризу, Бобур, Музеј Гугенхајм (Колекција Мекгроу Хил) и Библиотека Музеја Модерне уметности (МОМА) у Њујорку, Музеј концептуалне уметности (МОЦА) у Сан Франциску и др. као и утицајних приватних колекција и галерија (Београд, Крагујевац, Нови Бановци Музеј Мацура-Зенит 1, Загреб Збирка Маринка Судца, Милано, Амстердам, Брисел, Праг, Антверпен, Њујорк).