Култура

Градско позориште Бечеј: Нова представа у продукцији

Градско позориште Бечеј ће, уз подршку Министарства културе, продуцирати представу „Хеленски космос“, која представља омаж Аници Савић Ребац (1892-1953), једној од најзначајнијих српских интелектуалки XX века, а поводом обележавања јубилеја – 70 година од смрти ове знамените хеленисткиње, песникиње и есејисткиње.

У представи ће играти Душанка Глид Стојановић, првакиња Народног позоришта у Београду, и наша глумица Симонида Мандић, по тексту Александре Јовановић, драматуршкиње из Београда.

Представа ће се реализовати као дуодрама – у виду необичног сусрета и разговора универзитетске професорке Анице Савић Ребац и студенткиње-истраживачице који се догађа на дан Аничине смрти, 7. октобра 1953. године.

Дуодрама ће својом динамичном дијалошком формом потцртати најзначајније појединости из живота и стваралаштва једне од највећих српских интелектуалки 20. века: детињство овог „чуда од детета“, миљенице Лазе Костића, која у 12. години преводи немачке и латинске класике и објављује прве песме; сазревање у кругу интелектуалаца, националних  бардова европејског духа; студирање у Бечу и бриљантни први научни радови о хеленизму и античкој филозофији; познанства са Милошем Црњанским, Миланом Кашанином; преписка са Томасом Маном и другим европским интелектуалцима; удаја за Хасана Репца, мостарског муслимана космополитског опредељења; проблеми са запошљавањем на Универзитету упркос беспрекорном научном раду и референцама; познанство са Ребеком Вест; неадекватно уважавање њене научне супериорности у малограђанској средини; коначно, чин самоубиства од којег је беспотребно прављена скандалозна паланачка хроника уместо да се схвати као избор особе која је свој хеленизам живела.

Представа се, међутим, неће бавити искључиво животом и делом Анице Савић Ребац, већ ће се кроз разговор двеју жена говорити и о савременим и веома актуелним темама: од промишљања о феминистичким покретима XX века, (пост)модерним друштвеним утопијама, друштвима спектакла, па до размишљања једне хеленисткиње и филозофкиње о феноменима постистине, друштвених мрежа, Гугла и мислећих робота – речју, од хеленског космоса до космоса вештачке интелигенције.

С обзиром на то да Аничин импозантни есејистички, преводилачки и песнички опус до сада није адекватно вреднован чак ни у научним круговима, те да је у широј јавности готово потпуно непознат, ова представа има намеру да, седам деценија након Аничине смрти, сценски оживи њен лик, подсећајући на значај њеног плодног стваралаштва за српску културу. Такође, кроз причу о њеном занимљивом и богатом животу, представа ће осликати и интелектуалну климу XX века у нашој патријархалној средини у којој је одувек постојао мање или већи анимозитет према женама-интелектуалкама које су се у том брисаном простору по правилу бориле саме.

Премијера ће се одржати у Градском позоришту Бечеј у суботу, 7. октобра, на дан када је Аница Савић Ребац преминула пре 70 година.