Друштво

BUM: U toku su radionice projekta „Kreativni mladi za aktivnu zajednicu“

Bečejsko udruženje mladih otpočelo je sprovođenje projekta „Kreativni mladi za aktivnu zajednicu.“ Radionice će trajati do 1. decembra, a prva radionica upoznavanja sa učesnicima održana je u sredu 20. septembra.

Gordana Adamov, edukatorka projekta i polaznica NAPOR obuke za omladinske radnike i radnice, pozvala je sve zainteresovane mlade od 18 do 30 godina, koji nisu stigli da se prijave ranije, da se pridruže programu.

Radujem se što ću raditi sa ovako motivisanim i divnim mladim ljudima. Izazovno je organizovati program za punoletne mlade, prosto jer studenti ne provode vreme u Bečeju u periodu predavanja, a zaposleni mladi teško mogu da organizuju svoje poslovne obaveze kako bi učestvovali u programima poput ovog. Grupa svakako ostaje otvorena, što znači da mladi od 18 do 30 godina sa teritorije opštine Bečej, ukoliko žele, mogu da nam se pridruže i nakon čitanja ovog teksta, da radimo zajedno na sebi“, kaže Adamov za list Bečejskih dana.

Cilj ovog projekta jeste da, uz pomoć metode dizajnerskog razmišljanja, uz razvijanje kreativnosti empatije i samoempatije uticali na promenu u zajednici u kojoj žive.

Ova metoda postaje sve popularnija u biznis sektoru jer pomaže industrijama koje kreiraju proizvode za klijente, da to rade što uspešnije, odnosno da kroz razvoj kreativnosti i empatije kreiraju proizvod za stvarne potrebe svojih korisnika. Međutim, ova metoda koja se sastoji od ukupno pet koraka, može se primeniti u bilo kojoj oblasti. Tokom programa ćemo, mogu slobodno reći, temeljno prolaziti svaki korak, radićemo posebno na razvoju veština empatije i samoempatije, učićemo kako aktivno da slušamo ljude oko nas, kako da asertivno komuniciramo, a vežbaćemo i naše kreativno samopouzdanje, a sve kako bismo što uspešnije primenjivali „design thinking“ u našem svakodnevnom životu“, objašnjava Gordana.

Edukatorka ovog projekta istakla je da, prema podacima najnovije Strategije za mlade u Srbiji, svega 15% mladih želi da se uključi u volonterske aktivnosti u svojoj zajednici, a da oko 70% mladih nije zainteresovano u proces donošenja oduka.

Smatram da su mladi danas nekako i izolovani, ili otuđeni, od svoje lokalne zajednice, i na to je jednim delom uticala pandemija. Sa druge strane, iz neke moje perspektive, mladi su možda više nego ikad izloženi jednoj sistemskoj diskriminaciji gde se njihovo mišljenje ne uzima za ozbiljno i problemi sa kojima se suočavaju nisu uopšte na listi prioriteta, nego se mladih uglavnom svi sete samo kada treba da se fizikališe ili ako se desi neki vandalizam, prozivaju se isključivo mladi. I onda od jedne takve grupe, kojoj ne dajemo prostora da se izrazi, koju ignorišemo i ne uvažavamo, očekujemo da budu „pokretačka snaga“ i „naša budućnost“. Verujem da će grupa mladih koja se okupila u okviru ovog programa ostati motivisana da menja zajednicu na bolje, tako što ćemo biti primer drugima da može i ovako.“

Gorana Adamov iz Bečejskog udruženja mladih od 2018. bavi se omladinskim programom, prvenstveno omladinskim novinarstvom, kako bi kasnije prešla obuku i postala sertifikovana edukatorka u oblasti medijske pismenosti, a pre godinu dana izabrana je za predsednicu Upravnog odbora najvišeg nezavisnog predstavničkog tela mladih u Srbiji (KOMS), a takođe je predstavnica mladih u Savetu za mlade Republike Srbije, i članica radne grupe za izdradu novog Zakona o mlade, a u Bečeju je takođe članica opštinskog Saveta za mlade, koji kako kaže, ne može adekvatno da fukcioniše zbog nedostatka kvoruma. Kao što je ranije navedeno trenutno je polaznica NAPOR obuke za omladinske radnike i radnice.

Projekat „Kreativni mladi za aktivnu zajednicu” je nastao u okviru programa obuke za omladinske radnike/ce koju realizuje Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije.

Izdvojena slika: Gordana BUM