Култура

Градско позориште: Циклус филмова Вуди Алена од четвртка 27. август до недеље 30. августа

У башти Позоришног клуба од 27. до 30. августа биће одржан циклус филмова Вудија Алена. Циклус почиње у четвртак, 27. августа, филмом „Ени Хол“ (1977). У петак је на програму „Менхетн“ (1979), суботу „Хана и њене сестре“ (1986) и на крају у недељу, 30. августа можете погледати филм „Хари ван себе“ (1997). Пројекције почињу у 20 часова, улаз је слободан.

Ени Хол (1977) – четвртак

Улоге: Вуди Ален, Дајан Китон, Пол Сајмон, Тони Робертс, Шели Дивал, Кристофер Вокен…

Романтична комедија за коју је сценарио написао Вуди Ален у сарадњи са Маршалом Брикманом. Неуротични комичар Алви Сингер присећа се са сетом своје највеће љубави Ени Хол тражећи разлог њиховог раскида. Већ 15 година Алви редовно посећује психијатра. Још као дечак падао је у безразложне депресије и сматрао како су његови школски другови кретени. Био је двапут ожењен, један брак му се распао зато што се он и супруга, либералка, нису могли да се сложе око тога како је убијен Џ. Ф. Кенеди. Ипак, његова највећа љубав била је Ени Хол, збуњена девојка коју је упознао на тенису. Како се све више зајубљивао у Ени, Алви ју је полако успео наговорити да се озбиљно посвети свом хобију – певању, почне да чита и похађа вечерња предавања. Филм је награђен „Оскаром“ за најбољи филм, најбољу режију (Вуди Ален), најбољу главну женску улогу (Дајан Китон), најбољи сценарио (Вуди Ален и Маршал Брикман) и најбољу главну мушку улогу (Вуди Ален). Дајан Китон добила је Златни глобус за најбољу женску улогу. Носилац је још 26 значајних филмских награда.

Менхетн (1979) – петак

Романтична комедија у којој главне улоге тумаче Вуди Ален, Дајан Китон, Мерил Стрип, Мариел Хемингвеј

Ајсака Дејвиса управо је напустила супруга Џил која га је оставила јер се заљубила у жену. Ајсак тада започиње везу са седамнаестогодишњом Трејси. Ајсаков најбољи пријатељ Јел је у љубавој вези с новинарком Мери. Он истовремено воли и своју супругу… Ствари се компликују кад Ајсак напушта Трејси и заљубљује се, баш као и његов најбољи пријатељ у неуротичну Мери. Филм је номинован за два Оскара (споредна женска улога – Мариел Хемингвеј) и најбољи сценарио (Вуди Ален и Маршал Брикман), али је остао без награде. Добитник је награде БАФТА за најбољи филм и најбољи сценарио, награде Цезар француске Академије за филм као најбољи страни филм, награде Удружења филмских критичара САД за најбољу режију и најбољу женску споредну улогу…

Хана и њене сестре (1986) – субота

Улоге: Вуди Ален, Миа Фароу, Дајан Вист, Макс Фон Сидов, Кери Фишер

Њујорк. Успешна и снажна Хана је удата за интелектуалца Елиота. Има две сестре, бунтовну Холи и интровертну Ли. Ли је у љубавној вези са остарелим, сиромашним и изолованим сликаром Фредериком и честом му је једина веза са спољним светом. Елиот се пак заљубио у Ли и често проналази изговоре како би што више био с њом. Коначно јој призна да је заљубљен и она, после много колебања, пристане на романсу. После свега Елиота почиње да гризе савест… Филм је добитник три Оскара за најбољи сценарио (Вуди Ален), најбољу споредну женску улогу (Дајана Вист), најбољу споредну мушку улогу (Мајкл Кејн). Такође филм је понео награду Златни глобус за најбољи филм године и две награде БАФТА.

Хари ван себе (1997) – недеља

Улоге: Вуди Ален, Ричард Бенџамин, Керсти Али, Били Кристал, Џуди Дејвис, Елизабет Шу…

Колико год имао успеха са својим радо читаним романима, писац Хари Блок (Вуди Ален) нема успеха у односима с другим људима. Због његове последње књиге бивша шуракиња Луси (Џуди Дејвис) буквално жели да га убије јер је Хари описао људе и догађаје из своје околине променивши им у причи само имена. Није само Луси бесна на њега. Хари иза себе има три пропала брака и двоструко више психотерапеута, док му је веза с лепом Феј (Елизабет Шу) неславно пропала јер је она одлучила да се уда за његовог пријатеља Ларија (Били Кристал). Ипак, мало га теши његов бивши факултет жели да му додели почасну награду али се све јако компликује. Лари отме властитог сина, на пут поведе проститутку Куки (Хејзел Гудман), а ни најбољи пријатељ није сигуран у његову психичку стабилност. Филм је номинован за Оскара за најбољи сценарио, као и за Европску филмску награду.