Култура

Градско позориште: Завршене Мајске игре

У Градском позоришту су крајем прошле недеље завршене 65. Мајске игре које су ове године одржане под слоганом „Пази, глуми се!“. Представе, пропратни програми, радионице, велики број деце, глумаца, волонтера и уобичајен жамор у публици и у фоајеу Градског позоришта обележили су и овај Међународни фестивал сценског стваралаштво деце и младих. Паралелно са свим сценским достигнућима младих глумаца, са публиком која је за ових шест и по деценија изверзирана, софистицирана скоро као на престижним фестивалима за одрасле радио је вредно и одрасли, онај стручни жири али и дечији.

 • Коначно доделили су и оне најзначајније награде па је тако великог Златног пажа у конкуренцији представе за децу освојила представа „Котлић“ у извођењу Мале позоришне радионице Дома културе „Пиво Караматијевић“ из Прибоја, по мотивима прича Ханса Кристијана Андерсена.
 • Сребрног пажа је освојила представа „Ludas Matyi, avagy a ludak jobban tudják“ у извођењу Színes Szilánkok Dijákszínpad (Ђачка сцена Шарене искрице) из Новог Сада.
 • Бронзаног пажа у дечијој конкуренцији освојила је представа „Пинокио“ у извођењу Драмског студија „Коцкица“ Дома културе „Кристална коцка ведрине“ из Сиска.

У глумачким категоријама за децу награде за најбољу мушку главну улогу добио је Јован Милосављевић из Драмске секције ОШ „Јован Дучић“ из Клека за улогу Ромеа у представи „Много немира око Шекспира“, он је ту награду поделио са Урошем Зујићем из Прибоја за представу „Котлић“. Награду за најбољу женску улогу добила је Ива Милинковић из Прибоја за улогу принцезе у представи „Котлић“. Награду за најбољу споредну улогу добио је Касим Кочевић из Прибоја за улогу Краља 1 а награда за најбољу женску споредну улогу припала је Хелени Веселиновић за улогу Девојчице у Максију у представи „Моја мама каже“ Школе плеса и сценских уметности „Фокси“ из Новог Сада.

 • У конкуренцији представа за младе Златног пажа освојила је представа „Мед, а богами и млеко“ у извођењу Академије забаве и уметности „О&М“ из Новог Сада.
 • Сребрног пажа освојио је Драмски студио младих Градског позоришта Бечеј са представом „2:14“.
 • Бронзаног пажа освојила је представа „Укроћена горопад“ Креативног центра „Артеље“ из Инђије.

Када су у питању глумачке награде у категорији представа за младе, награду за најбољу мушку главну улогу освојио је Никола Делић за улогу Петручија у представи „Укроћена горопад“, награду за најбољу женску улогу поделиле су Сара Вучић за улогу Катарине у истој представи и Ивана Почек за више улога у представи „Мед, а богами и млеко“. Награду за најбољу мушку споредну улогу поделили су Димитрије Туцаков за представу „2:14“ и Срђан Томић за исту представу. Награду за споредну женску улогу освојила је Теодора Бјелац за улогу Госпође Миноле у представи „Укроћена горопад“.

Специјална награда додељена је за изузетан уметнички утисак представе у целини за представу „Шећерно краљевство“,  Глумачке радионице Културног центра Чачак.

Награда за најбољу режију фестивал додељена је Игору Павловићу за режију представе „2:14“ , награда за најбољу сценографију фестивала добила је представа „Шећерно краљевство“.

Награду за најбољу костимографију фестивала: Дому културе Кристална коцка ведрине из Сиска за представу „Пинокио“.

Специјална награда за колективну игру – ансамблу представе „Моја мама каже“ Школе плеса и сценских уметности „Фокси“ из Новог Сада.

Специјална награда за глумачку минијатуру – Маши Урошевић за улогу Вратара у представи „Шећерно Краљевство“,  из Чачка.

НАГРАДЕ ДЕЧИЈЕГ ЖИРИЈА

 • Најбоља представа фестивала: Шећерно краљевство, Глумачке радионице Дома културе Чачак.
 • Награда за најбољу главну мушку улогу: Ани Миљеновић за улогу Пинокија у представи Пинокио из Сиска.
 • Награда за најбољу главну женску улогу: Иви Милинковић за улогу Принцезе у „Котлић“ из Прибоја.
 • Награда за најбољу споредну мушку улогу: Барна Шара Мате за улогу Лудаша Маћија као немачког лекара у представи Лудаш Маћи из Новог Сада.
 • Награда за најбољу споредну женску улогу Маши Урошевић за улогу Вратарке у представи „Шећерно Краљевство“  из Чачка.
 • Специјална награда за музику и сценски покрет представи „Моја мама каже“ из Новог Сада.
 • Специјална награда за костим и сценографију представи „Шећерно краљевство“ из Чачка.