Култура

Градски музеј: Изложба „Музеј иза кулиса“

У Градском музеју у Бечеју тренутно је постављена и отворена за посетиоце изложба под називом „Музеј иза кулиса“ и трајаће још две недеље.

Ово је јединствена изложба која је према речима аутора кустоса-историчара Немање Карапанџића својеврсни времеплов самог Градског музеја. На великим фото паноима изложене су фотографије из разних епоха рада Градског музеја Бечеј, а у дисплеј витринама разни артефакти и „оруђа“ за рад којима су се служили музејски радници у претходних 7 деценија колико постоји ова установа. Бечејци који су решили да посете ову изложбу биће у прилици да на фотографијама препознају поједине изложбене поставке, своје суграђане чији је рад био на неки начин везан за рад музеја и друге битне догађаје из прошлости ове установе.

„Ово је изложба коју до сада нисмо имали прилику да отворимо у нашем музеју. Изложба „Музеј иза кулиса“ има нешто другачији концепт у односу на оно што смо до сада радили јер на овој изложби акценат није на музејском предмету односно на музеалији или на покретном културном добру које музеј баштини, него управо на људима, на запосленима који раде данас у музеју или онима који су у прошлости оставили свој професионални печат у раду наше установе. Ова изложба као и све активности које ове године реализујемо су у духу јубилеја који прослављамо, а то је 70 година постојања Градског музеја.

Давне 1953. године Музеј је формиран али првих девет година он није радио у оном облику како би требало него је у то на самом почетку била збирка радова са Ликовне колоније која је основана 1954. године. Тек од  1962. године музеј почиње да се мења, тада је ангажован и први стално запослен радник и то је била дугогодишња управница ове куће Љиљана Краљевић Букинац. Овде на изложби можете да видите једну њену фотографију из млађих дана и неке документе који говоре о њеном раду. Први инвентарисани предмет у новом музеју био је са наведене колоније који се сад налази у ликовној збирци а то је слика Јожефа Ача која носи симболично инвентарни број 1. Ми смо овом изложбом „Музеј иза кулиса“ желели да приближимо посетиоцима шта се све то дешава у музеју, односно шта све чини посао музејских радника (кустоса, манипуланта, техничког особља, административних радника) јер ви, као публика видите само онај крајњи продукт нашег рада, поставку неке изложбе.

Ова изложба говори шта се све пре тога и свакодневно дешава у музеју, од припрема програма, постављања изложби па до кон- зервације предмета, фотографисања предмета за потребе визуализација наше документације и за припрему наших музејских издања као што су каталози и др.

Такође на овој изложби можете да видите и фотографије са разних теренских истраживања, ту можете да видите и реконструцију сцене са једног археолошког ископавања. Наши археолози добар део времена раде на терену. Ту су и фотографије са разних предавања, радионица али и са неких наших прослава. Ово је један омаж свим нашим запосленима и један доказ да музеј нису само зидови и уметнине него и људи, њихови животи и њихов допринос који они свакодневно дају овој установи. Желели смо да вам прикажемо и једну реконструкцију једног нашег „радног места музејског радника“ негде из 60тих година. Тада још нисмо имали рачунаре, скенере, таблете него се све радило са писаћим машинама, телефонима, са књига али време тече, то је нормалан технолошки прогрес.

На крају, морам да кажем да ја јесам аутор ове изложбе и део свега тога јесте моја идеја али не могу сам да себи припишем заслуге за ову изложбу. У креирању ове изложбе су узели учешће сви запослени у музеју. Ова изложба има и пропратни програм радионица, у оквиру ње ће следеће недеље бити реализоване и три интересантне радионице: фотографије, цртања и конзервације различитих предмета.“ – рекао је на отварању аутор изложбе Немања Карапанџић.