Друштво

ПУ „Лабуд Пејовић“: Биће обезбеђена места за сву децу која су уписана

На официјелној групи на фејсбуку ПУ „Лабуд Пејовић“ објављено је обавештење за родитеље деце који су у уписном року предали документацију за упис деце за наредну школску годину да ова установа до даљњег неће објавити спискове уписане деце из „оправданих разлога“ и да ће се упис наставити „када се за то стекну услови“. Такође је објављено да ће сви родитељи бити обавештени телефонским путем када буду били у могућности да дају информације.

Незванично је објављено да је у питању проблем са финансирањем јер недостаје негде око 37 милиона у буџету за масу плата запослених у овој установи од чега зависи и број уписаних група па и уписане деце.

Према такође незваничним информацијама у питању је била донекле административна грешка, односно систем планирања одређених буџетских ставки на основу извора финансирања, буџетска пројекција за наредну годину на основу које се и планира буџет за масе плата. Све ово се планира по инструкцијама Министарства финансија. Недостајућа средства потребно је поново испланирати па поново послати на одобравање од стране и локалне самоуправе али и Министарства финансија. Сличну ситуацију ПУ „Лабуд Пејовић“ имао је и прошле године када се ван листе и на чекању нашло чак 80-так деце. Сада са повећањем броја запослених, броја група па и масе плата за васпитачко и друго особље и мањком новца који је предвиђен буџетом за те намене било би још више деце која не би могла да се упишу. Прошле године се чекало да се та процедура заврши скоро до почетка нове наставне године али је све решено и сва деца су уписана, отворено је неколико нових група укључујући и још једна јаслена група у Бачком Петровом Селу накнадно након месец дана. Из ове установе нас уверавају да ће и ове године све бити решено тако да сва деца која буду пријављена буду и уписана али да је потребно да се читава процедура поново спроведе. Замолили су и родитеље да имају стрпљења и сачекају да се све заврши.

У овом тренутку, дакле, још увек немамо званичних информација о томе колико деце ће бити уписано у Предшколску установу. Директорка предшколске установе Татјана Митић нам је рекла да је намера установе да се упишу сва деца са конкурса, односно 304 малишана који ће као претходне радне године бити распоређени у 55 група у Бечеју и у насељеним местима.

„На овогодишњем Конкурсу за упис деце за 2023/2024. радну годину у ПУ„Лабуд Пејовић“ пристигла су 304 захтева. Кон-курсна Комисија је обрадила захтеве међутим листе примљене односно одбијене деце још нисмо објавили с обзиром на новонасталу ситуацију у вези проблема са масом плата. О овој ситуацији је обавештена и локална самоуправа те смо заједнички приступили решавању овог проблема у циљу позитивног исхода а у најбољем интересу деце, родитеља и свих запослених у нашој установи. Чим се за установу стекну услови за наставак процедуре уписа деце, ми ћемо све родитеље који су предали захтев за упис деце лично контактирати на бројеве телефона које су оставили приликом предаје захтева као и путем наше интернет странице и преко друштвених мрежа. Овим путем молимо родитеље за стрпљење и разумевање.“ – рекла је Татјана Митић.

На упит новинара након седнице Скупштине Општине Бечеј, председник општине Бечеј Вук Радојевић је прокоментарисао ову ситуацију у предшколској установи и рекао да је направљена грешка у планирању буџета али да ће се она исправити и да ће за сву децу у општини Бечеј бити места у вртићима. Локална самоуправа ће обезбедити средства која недостају у планираном буџету. Он је такође најавио и да ће, највероватније већ од септембра, за сву децу у општини Бечеј бити бесплатан смештај у вртићима.