Óbecse

Ha augusztus, akkor ünnep Alsóváros szívében

Szent István-napi rendezvény: Főzőverseny, ünnepi műsor, tűzijáték, utcabál…

Ahogy az évekre visszamenőleg szokás, idén augusztusban is ünnepi hangulatot ölt Alsóváros, hiszen 16-án és 17-én kerül megrendezésre a Szent István-napi rendezvény a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében.
A program, mint minden évben, idén is a Csongrádi Fúvószenekar vendégváró koncertjével kezdődik. A testvérvárosunkból érkező zenészeket az érdeklődők 17:30-tól az alsóvárosi Páduai Szent Antal templom előtt láthatják, hallhatják. 18 órától kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmise következik, amit a megszentelt kenyér felvágása és ünnepi beszédek követnek a Petőfi Sándor MK előtt felállított színpadon. Az esti órákban Hadak útja címmel ünnepi műsort láthat a közönség a Petőfi kultúrkör Csiperke- és Kiscimbora táncegyütteseinek előadásában. 20 órától ismét a Csongrádi Fúvószenekar lép fel, majd 20:15-től Szívből szól címmel magyar nóta est veszi kezdetét. Fellépők: Somogyi Erika a Magyar Filharmonikusok énekese, Vajk György operett- és operaénekes, Koltai László magyar nóta énekes, Fényes György nótaénekes és Velő Gabriella nótaénekes. Kísér a budapesti HAKME cigányzenekar. 22 órától Pál Dénes koncertjére bulizhat a közönség, 23 órakor pedig szemet gyönyörködtető tűzijátékot láthat a nagyérdemű. Ezt követően a Brass on The Road együttes koncertje fokozza tovább a hangulatot, akik a Petőfi szobornál fognak zenélni.
Szombaton 16 órakor veszi kezdetét a sokak számára legkedveltebb program, a főzőverseny.
– A nevezési díj 3.000 dinár. A két fős csoportok három kilogramm marhahúst, hagymát és két kötényt kapnak. A tüzelőt mindenki maga biztosítja. Benevezni a főzőversenyre a Petőfi kultúrkör irodájában, minden munkanapon 8 és 13 óra között, illetve a 021/69-10-556-os telefonszámon lehet. A nevezési határidő augusztus 13-a. A létszám korlátozott – mondják a szervezők, akik arra intenek minden főzni-versenyezni vágyót, hogy időben nevezzék be csapataikat, ne várják az utolsó pillanatot.
A jó hangulatról idén is a Harmónia együttes gondoskodik. A főzőverseny ideje alatt, azaz 16:00 és 17:30 között gyermekprogramok, kézművesség és játékok várják a legfiatalabbakat, ami után A világszép kecskebéka című bábelőadás következik, az adai Jancsi bohóc bábszínháza Egyesület előadásában. 18 órától a Csíkos-Pöttyös zenekar koncertje veszi kezdetét az óvoda előtt. A főzőverseny eredményhirdetése 20 órára van előrelátva, amit a hagyományokhoz híven utcabál követ.
D.P.

Svečanost u srcu Donjeg grada povodom Dana Svetog Ištvana

Najveći Mađarski praznik, Dan Svetog Ištvana, ove godine će biti obeležen 16. i 17. avgusta u srcu Donjeg grada, ispred MKD „Petefi Šandor“. Kao svake godine, proslava će i ovoga puta trajati dva dana. Za petak je predviđen svečani deo programa, odnosno misa u crkvi „Svetog Antuna Padovanskog“ i posvećenja novog hleba, svečani govori, koncert gostiju iz Mađarske i vatromet. Subota je rezervisana za takmičenje u kuvanju i dečije kreativne radionice. Nakon proglašenja pobednika u kuvanju, sledi ulična zabava uz muzičku pratnju grupe „Harmonija“.