Óbecse

Hét községi díjat adnak majd át augusztus elsején

Az idén 12 jelölés érkezett az Óbecse község évi díját és Óbecse község díszpolgára címet odaítélő bizottság címére
Ahogy 2010 óta minden évben, úgy az idén is hét személy vagy szervezet képviselője veheti majd át augusztus elsején, a község napján a községi díjat. A jelöltekről az Óbecse község évi díját és Óbecse község díszpolgára címet odaítélő bizottság döntött.
Petar Pješčić, a PIK Mezőgazdági Kombinát vezérigazgatója gazdasági szereplőként veheti majd át a díjat, aki 2015 óta vezeti a község legnagyobb vállalatát. Gazdasági eredményei, a sport, a kultúra, a civil szféra támogatása és Óbecse társadalmi fejlődését elősegítő munkája miatt a Műszaki Iskola javasolta őt erre az elismerésre.
Az őt javasló Műszaki Iskola is megkapja a községi díjat: a több mint 130 éves oktatási intézmény a község gazdaságának az igényeit figyelembe véve, a duális képzés bevezetésével és a technológiai fejlődéssel lépést tartva indít tagozatokat elsősorban gépészeti és elektrotechnikai területeken. Az iskola a KNOTT Autoflex YUG Kft.-nek köszönhetően került a jelöltek közé.
A termelők által előterjesztett Angyal János, az óbecsei Agropromet Kft. kereskedelmi igazgatója képviseli a mezőgazdaságot a jelöltek sorában, az ő esetében a terület fejlesztése, a projektekben való részvétele és a szakképézsek szervezése mellett elsősorban a fiatal gazdák támogatásában kifejtett sikeres munkásságát értékelték.
Sípos Tibor nyugalmazott jogász, festőművész a művészetek képviselőjeként részesülhet ebben az elismerésben, aki nem csak képzőművészetével, de társadalmi szerepvállalásával is tekintélyt vívott ki magának. Az ő jelölését a VMSZ, a VMDP és a MEP alkotta koalíció terjesztette be.
Marko Tomićević válogatott kajakost az óbecsei kajak-kenu klub javasolta a községi díjra. Az ország egyik legeredményesebb sportolója, az ezer méteres K2-esben világcsúcstartó, friss Eb-bajnok és olimpiai ezüstérmes kajakos szerénységének és kitartásának köszönhetően az óbecsei fiatal sportolók példaképe lett.
A községi díjra a VMSZ, a VMDP és a MEP alkotta koalíció jelölte, de az év vajdasági családi orvosa címet a lakosság szavazatainak köszönhetően nyerte el az idén dr. Koncz Gyula háziorvos, a péterrévei egészségügyi állomás vezető orvosa. Esetében politikusok, civilek egyaránt az egészségügy területén végzett kiemelkedő tevékenységét, példamutató emberi magatartását és értékes közösségi tevékenységét értékelték.
A teológia területén Dejan Stanojev óbecsei pravoszláv püspöki helynök lesz az idei díjazott, aki a keresztény ünnepekről történő közös megemlékezésekkel, de mindennapos munkásságával is nagyban hozzájárul a tolerancia szellemiségének az ápolásához Óbecsén. Jelölése a Picoder Polgári Egyesületnek köszönhető.
Minden évben legfeljebb heten részesülhetnek a község éves díjában, az idén 12 javaslat közül választhatott a bizottság. A jelöltek között volt még Lapis István nyugalmazott fizikatanár és felesége, Lapis Katalin kémiatanár (javaslattevő: Óbecsei Gimnázium), Fazekas Róbert vállalkozó (javaslattevő: VMSZ-VMDP-MEP koalíció), a Zserbó Cuikrászda (javaslattevő: VMSZ-VMDP-MEP koalíció), Tóth Kása Piroska, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör egyik alapítója (javaslattevő: VMSZ-VMDP-MEP koalíció) és a Than Fivérek Értelmiségi Kör (javaslattevő: Farkas Béla).
A bizottság által előterjesztett jelöltekről pénteki ülésén szavazott a községi képviselő-testület. A községi díjakat plakettek formájában a községnapi díszülésen, augusztus elsején adják át a díjazottaknak.

F.R.