ДруштвоКултура

Хитно потребна санација Музеја

Негде почетком лета писали смо о томе да је након још једног урушавања плафона и дела кровне конструкције велика галеријска сала у Градском музеју затворена због небезбедних услова. Према речима директора Акоша Тојзана тада током лета и почетком јесени овај проблем требало је да буде саниран и да се сала припреми за јесење програме али и сада крајам октобра још увек ништa није значајније урађено на санацији. Запослени у музеју су оспособили предњу малу салу да могу да наставе са колико толико редовним радом па је већ за ову недељу заказано отварање изложбе „Бечеј на уметничким сликама“. (четвртак 24. октобар)

У међувремену је делегација из Министарства културе посетила ову установу углавном због процеса дигитализације и увођења свих предмета чувања у музеју у Архивски информациони систем – АРХИС који је тренутно у току и који се већ скоро годину дана примењује у музејима Србије. Министарство културе и информисања покренуло је овај процес дигитализације културне баштине у циљу заштите културног наслеђа. Кустоси у музеју уносе у јединствену базу на територији Србије све податке о сваком појединачном предмету који се налази у збирци и ово је процес који захтева, прецизност, време али ће на крају сваки музеј имати тачан увид у стање збирки и сви подаци о предметима ће бити доступни кроз централизован систем у Србији.

У Музеју су затекли прилично лоше услове за рад у просторијама у којима раде кустоси и друго запослено особље као и у галеријском простору и у депоима. Влага, неадекватне углавном урушене просторије у којима се чувају предмети који су од велике вредности, дворишни депои који су у катастрофалном стању. Директор Акош Тојзан је рекао да су морали неке предмете који су осетљивији да премештају јер је током лета и почетка ове јесени било обилних падавина па је било неопходно да се неки предмети „преместе на суво“.

„Ово је једна веома стара прича, зграда није почела сада да се урушава и да губи интегритет структурални нити су депои у овом стању од јуче, ове године су само видљиво почеле да се појављују и рупе на плафону галеријског простора. Ми за сада још једно шест месеци према процени мајстора нећемо имати већих проблема али ово је стање неодрживо.“ рекао је Тојзан

Када је у питању решење питања побољшање услова рада, чувања, обављање свих делатности Градски музеј за сада има један израђен велики грађевински пројекат али је он прилично амбициозан и евентуално би могао да се ради по фазама али је чак и само извођење првих фаза веома скупо и није нешто што би локална самоуправа могла сама да финансира.

Помоћник министра за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва Дејан Масликовић који је био део ове делегације из Министарства културе је рекао да је на жалост ово један од лошијих музеја када је стање зграде и услова за рад у питању и да је на локалној самоуправи да иницирају да се започне са озбиљнијим улагањима у овај објекат и у ову институцију уопште. Он је за почетак предложио да се већ до краја године уподоби део пројекта који музеј има и да се конкурише за средства у оквиру програма „Градови у фокусу“. Он сматра да је могуће да се кроз овај програм Министарства културе добију нека средства за санацију овог тренутно неодрживог стања. Током разговора са запосленима у музеју Масликовић је рекао да су дошли до закључка да је можда најбоље да се крене са изградњом објеката у дворишту за депое јер је потребно најпре склонити угрожене предмете на сигурно и обезбедити им адекватне услове чувања. У дворишном делу би требало да се налазе и канцеларије за запослене и за кустосе, а да се тек након тога фазно ради реконструкција саме зграде музеја јер је објекат у јако лошем стању и сигурно ће захтевати велики број интервенције јер је зграда стара па ја сада у овом тренутку јако тешко проценити који ће све радови бити неопходни да се зграда доведе у функционално стање. Зграда је из 19. века и веома трошна. Ово је пре свега проблем локалне самоуправе и пре сваког конкурисања потребно је да се изради пројектна документација али што се тиче самог програма „Градови у фокусу“ Дејан Масликовић је рекао да Министарство има намеру да подржи овај пројекат санације јер је према његовим речима овде то заиста неопходно. Он је рекао и да се нада да ће општина смоћи снаге да изради сву потребну пројектну документацију и да је сада први корак на локалној самоупарви.