Óbecse

Honfoglaló magyarok hagyatékából nyílt kiállítás a Városi Múzeumban

A péterrévei Dózsa György utcai feltárás
helyéről származó X. századi nő arcmásá-
nak a rekonstrukciója

Akora középkor és a magyarok bejövetele idejéből származó leletekből nyílt március 31-én kiállítás Őseinket felhozád címmel az óbecsei Városi Múzeumban.

A szablyavén talált csontváz, amelynek a koponyája alapján a budapesti Természettudományi Múzeumban rekonstruálták a X. századi nő hű arcmását, amit szintén kiállítottak a múzeumban.

– Az arcrekonstrukció azt jelenti, hogy egy koponyára viszszaépítem az eredeti arcot. Ez a tudományos, antropológiai és anatómiai munka több hónapot vesz igénybe. Nagyon szép, ép koponya volt, jó volt vele dolgni, meglepő, hogy mennyire mai arcú hölgy áll előttünk. Ez az arc egy 19 és 23 év közötti, europid típushoz tartozó leány arca, csupán két-három százalékban lehetnek benne ázsiai jegyek – nyilatkozta Gábor Emese portrészobrász.

A megnyitó másnapján a Magyar-Turán Alapítvány és a Délvidéki Turán Egyesület szervezésében honfoglalás kori harci- és viseletbemutató várta az érdeklődőket, és egy nomád jurtát is megtekinthettek a látogatók, Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója pedig „A honfoglalás kori magyarság a természettudományos kutatások tükrében” címmel tartott előadást.

– Szerintem ez egy történelmi pillanat, hiszen Vajdaság utóbbi évtizedeiben ez az első olyan alkalom, hogy egy olyan kiállítás ad áttekintő képet a honfoglaló magyarság hagyatékáról, amely bemutatja nemcsak azt, hogy milyen tárgyakat használtak az őseink, hanem azt is, hogy milyen nagy volt a kultúrájuk, az ötvös- és díszítőművészetük – mondta Bíró András Zsolt, aki egyben a rendezvény partnerszervezetének, a Magyar-Turán Alapítványnak az elnöke is.

A kiállítás szerzője, Raško Ramadanski archeológus kurátor szerint ez a kiállítás remélhetőleg a kezdetét jelenti a magyar partnerekkel való további együttműködésnek, és reményei szerint a közeljövőben a kutatásokat ki tudják majd bővíteni a Botra, a Perlek, a Csík és Pecesor további feltárásával.

Tojzás Ákos, az óbecsei Városi Múzeum igazgatója bejelentette azt is, hogy az intézmény már nagyban készül a múzeumok éjszakájára, amikor a látogatók lehetőséget kapnak majd arra, hogy belessenek a múzeum életébe a kulisszák mögött is.

Az Őseinket felhozád című tárlat április végéig várja a látogatókat.

F.R.