Óbecse

Hosszú lett a farsang farka

Péterrévén vasárnap űzték el a telet a maskarás gyerekek

A kiszebábu elégetésével végleg elűzték a telet a gyerekek

Bár a vízkeresztkor kezdődő farsangi időszak a naptár szerint hamvazószerdán, a keresztény vallásban a húsvét előtti nagyböjt kezdetéve (az idén február 22-én) véget ért, Péterrévén meghosszabbították a „farsang farkát”, azaz a farsangi időszak hagyományosan háromnapos (farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd alkotta) záróakkordját.

A péterrévei Bölcső Tincse Nagycsaládos Egyesület szervezésében közel 50 maskarás gyerek farsangolt február 26-án: zajkeltő eszközöket zörgetve tettek egy kört a környéken, majd a nagycsaládos közösségi ház udvarán elégették a kiszebábút – így temették el a telet.

A délután során megválasztották a 10 legszebb jelmezt, amelyek tulajdonosai jutalomcsomagot kaptak, de különféle játékos vetélkedőkön is lehetett ajándékot nyerni.

Kiss Eleonóra, a Bölcső Tincse alelnökének az elmondása szerint a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének (VANCSESZ) 2017 őszén átadott péterrévei házában egész évben tartanak eseményeket: legközelebb húsvéti kézműves foglalkozások lesznek, anyák napi műsorral is készülnek, június 4-én itt is meggyújtják az összetartozás tüzét, de szerveznek palacsinta-partyt, családi napot, mesedélutánt és több más programot is a gyerekeknek.

A VANCSESZ több mint húsz tagszervezetet tömörít, amelyek több mint 3000 olyan vajdasági magyar családot karolnak fel, amelyek minimum három gyermeket nevelnek.

F.R.