ВестиДруштво

„Хумани људи Бечеја“: Око 100 деце учествовало на Ускршњој радионици

Удружење „Хумани људи Бечеја“ у сарадњи са ШОСО „Братство“, Друштвом за развој и промоцију науке „Пипета“ уз помоћ великог броја грађана Бечеја, локалних предузећа организовали су и реализовали Ускршње радионице за децу са сметњама у развоју на салашу Вујић. Овој радионици присуствовали је скоро стотинак деце која су заједно са активистима, волонтерима и родитељима фарбали јаја, цртали, играли се, учествовали на едукативним радионицама. Као поручен, дан је био прелеп и лепо време измамило је и многе госте на салаш Вујић.

За децу су након широке хуманитарне акције прикупљања средстава у претходних више од месец дана били припремљени и ускршњи поклон пакетићи. Поред ученика ШОСО „Братство“ овој радионициприсуствовали су и корисници хуманитарног центра „Свети Рок“ (некадашњи Каритас).

О томе колико је успешна била ова акција сведочи и обраћање организатора „Хумани људи Бечеја“ који су након одржане радионице послали поруку сарадницима и захвалили се на подршци свима који су учествовали и допринели организацији овог догађаја.

„Након што су се слегли утисци после јучерашње Ускршње радионице намењене деци са сметњама у развоју осећам да је веома битно да напишем још једну објаву како бих се захвалила свима који су нам помогли да урадимо нешто лепо и корисно. Првенствено се захваљујем нашим домаћинима, власницима салаша Вујић, који су у своју оазу мира пригрлили сву нашу децу и дали им осећај добродошлице, среће и припадности. Сви присутни могли су да осете прелепу атмосферу која је владала, сву срећу и слободу коју су осећала… Деца са сметњама у развоју су упркос веку у ком живимо и даље велика непознаница за друштво које их углавном отпише по добијању дијагнозе, искључи и одбаци као неподобне да учествују у животу заједнице. Много је тешких ствари са којима се они сусрећу у животу. Веома је битно напоменути да термин „сметње у развоју“ не мора увек да укључује ментални неки недостатак, когнитивне сметња у развоју и да је много деце и младих људи који могу једнако колико и било ко од нас да допринесе друштву, једино се начин постизања циља донекле разликује. Морам да кажем да смо учинили јуче да се свако дете без обзира на степен инвалидитета, без обзира на велику буку, гужву и галаму која је владала осећа лепо и пријатно. Међу њима међусобно, али и међу нама који смо ту били као организатори, није било погледа који осуђују, погледа који процењују и на тренутак сви смо били једнаки под истим сводом. То је нешто што посебно родитељима деце са сметњама у развоју, старатељима али и самој деци много значи а нас није коштало ништа, само мало труда и љубави… Хвала Вам свима на томе. Желела бих да се посебно захвалим стручном тиму ШОСО „Брат- ство“ на уложеном великом труду, љубави, и сарадњи и наравно, Дечијој радионица „Пипета“ и  Сузани Довијарски- Станкин на стрпљењу, која је показала велику дозу разумевања за сву нашу децу. Хвала и Каролини Ленђел на предивној декорацији којом је украсила нашу радионицу и на крају и Еми Ђорђевић која је била задужена за анимацију као највеселији и најдражи зека који је поклањао загрљаје и даровао безброј осмеха. Хвала и Дубравки Вујић која је уз мог Сабо Тибора слушала моје зановетање приликом организације, моју контролу свега до последњег детаља јер ко ме познаје зна да то није лако.. Хвала и свима који су на било који начин подржали ову радионицу јер за све ове осмехе и љубав деце Ви сте заједно са свима нама заслужни.“-  написала је Амалија Сабо Хорват, представница Удружења „Хумани људи Бечеја“.