Óbecse

III. Károly király még hercegként járt a Fadipban

1978-as látogatásakor kezet rázott és röviden el is beszélgetett Budai Ferenc maróssal

Az a fénykép, amelyen Károly herceg egy micisapkás munkásemberrel beszélget, 1978. október 27-én készült Óbecsén, szerzője az a Ron Bell (1931-2001), akit sokan Erzsébet királynő kedvenc sajtófotósaként tartottak számon. Bell 1977-től egészen 1990-es nyugdíjaztatásáig állt a királynő szolgálatában, 1975-ben az év fotósává választották az Egyesült Királyságban, érdemeiért pedig 1989-ben a Királyi Viktoriánus Rend tagjává avatták.

Bell nem csak Erzsébet királynőt, de a fiát, Károly herceget is elkísérte olykor külföldi útjaira – így került 44 évvel ezelőtt Óbecsére, a Fadip gyárba. III. Károly brit király még hercegként azért látogatott el ebbe a Tisza parti kisvárosba, mert az akkori Jugoszlávia egyik legsikeresebb vállalata a hetvenes években szoros együttműködést alakított ki a brit Dunloppal, és közös beruházásként az angliai cég technológiája alapján gyártott hidraulikus csöveket.

A Fadip volt kereskedelmi igazgatója, Mihajlo Šević elmondása szerint a brit tőke első, 1971-es jugoszláviai beruházásának sikere minden várakozást felülmúlt, ez keltette fel a Károly herceg érdeklődését az akkoriban 1500 főt foglalkoztató óbecsei partner iránt.

A hercegi látogatást sosem látott biztonsági előkészületek előzték meg, és a gyárat is úgy kisuvickolták, mint még soha. Sokáig puszta városi legendának tekintették, de a Vajdasági Rádió és Televízió riporterének pár évvel ezelőtt Mihajlo Šević személyesen számolt be a valóban megtörtént esetről: Károly hercegnek igen sürgős dolga akadt, amint kiszállt az autóból: mosdót keresett. A legközelebbi a portásfülke mellett volt, és az épp kimaradt az alapos takarításból. Arról, hogy a herceget, akinek – a főkomornyik beszámolója szerint –  minden reggel még a cipőfűzőjét is ki kell vasalni, fogkeféjére pedig szigorúan egyhüvelyknyi (25 milliméter) fogkrémet kell nyomni, mennyire sokkolták az ott tapasztalt higiéniai állapotok, a lapok nem számoltak be, de a gyárcsarnokban készült fénykép tanúsága szerint a vendég nem sokkal később már őszinte érdeklődéssel és derűsen beszélgetett nem csak a vállalat vezetőivel, de a gépek mellett dolgozó munkásokkal is. A fényképen, amely akkoriban bejárta az országot, épp Budai Ferenc maróssal társalog.

Börcsök Erzsébet, az 1982-ben váratlanul elhunyt férfi lánya érdeklődésünkre elmondta: jól emlékszik arra, hogy édesapja boldogan ért haza aznap a munkahelyéről, hiszen kezet rázott és – tolmács segítségévelel is beszélgetett röviden az angol trónörökössel. A találkozás örök emléke maradt az egész életében a Fadipban dolgozó munkásembernek, különösen, hogy minden újság a címlapján az ő közös fotójukkal illusztrálta a hercegi vizitet. A rangos vendég Óbecse után Újvidékre utazott, a Péterváradi várban vajdasági politikusok társaságában megebédelt, megtekintette a Pavle Beljanski Emlékgyűjteményt, végül aznapi látogatását a fővárosban fejezte be.

Károly hercegből szeptember 10-én hivatalosan is az Egyesült Királyság és további 14 nemzetközösségi királyság, többek között Kanada, Ausztrália és Új-Zéland uralkodója, valamint az anglikán egyház feje lett. A Fadip dicsősége viszont, amely egykor a világ 45 országába exportálta terméket, már a múltté: a 2019-ben elhunyt Mihajlo Šević egyik interjújában arra a kérdésre, hogy miért ment tönkre a nagy hírű Fadip, először csak megvonta a vállát, majd annyit mondott: sok fontos ember a kilencvenes években, amikor a legnagyobb szükség lett volna rájuk, hátat fordítottak annak a cégnek, amelynek a karrierjüket köszönhetik.

Jugoszlávia szétesése, a hierpinfláció és a szankciók miatt a Fadip exportlehetőségei végérvényesen elfogytak, és 2010-ben a cég ellen csődeljárást indítottak. A holdinggá alakult cégcsoport hidraulikus csöveket gyártó része, a Fadip-IFC vállalat 2012 óta új cégként, Proizvodni Centar Fadip néven üzemel.