Култура

In memoriam: Тибор Шипош (1946 – 2022)

У Бечеју је у својој 76 години преминуо познати бечејски сликар Тибор Шипош. Био је по образовању и оној званичној професији адвокат али је сликарство остало оно по чему је био Бечејцима најпознатији и највише цењен. Поред сликарства које је свакако била његова права љубав, Тибор Шипош је био човек веома радозналог интелекта и духа, имао је веома велику вољу и жељу да себи постави увек нове циљеве и изазове и да се опро ба и у другим уметничким формама. Писао је песме у младости, објавио књигу прозе под називом „Каплар“ 2019. године, волео је да уреди и физички простор око себе па је тако био барем коаутор
у дизајнирању своје куће и галерије, био је велики љубитељ механике и машина и члан иноваторског удружења при Друштву интелектуалаца Браћа Тан, био је и пасионирани „путник/туриста“, колекционар и још много тога.

Његове слике ипак, од прве самосталне изложбе 1969. године у Загребу у којем је завршио студије права одвеле су га далеко од Бечеја. Излагао је у Лондону и Саутенду, на западној обали Америке у Лос Анђелесу, Сан Франциску, далеко у Аустралији, у Сиднеју, па назад Европу, у Пули или Будимпешти, наравно све
изложбе у Војводини и бившој Југославији се подразумевају. Ипак најчешће је излагао своје слике у свом граду. У Бечеју је имао 9 самосталних изложби и ону једну специјалну када је Бечеју по светио и поклонио велико платно (2.5 x 1.5 м) „Бечеј са Тисе“.

Препознатљивог сликарског стила и у свом изразу на платну као и у свему осталом експресиван, колоритан, често на граници апстракције радио је портрете, пејзаже реке и свега што га је окруживало. Био је веома вешт и надарен сликар који је имао веома јасно препознатљив, веома уметнички надахнут али и интелектуално промишљен стил очигледно доброг познаваоца ликовне уметности и савремених кретања у сликарству.

Бечеј је свакако изгубио веома доброг сликара, писца, иноватора и адвоката али ће његове слике остати као залог за један другачији и проницљивији поглед на наш град, онако са стране (са реке), са пуно љубави јер се Тибор Шипош ипак са свих путовања и лутања увек враћао кући.