Друштво

In memoriam: Велимир Цвејанов – Цвеја (1960-2023)

Дугогодишњи новинар и продуцент Велимир Цвејанов – Цвеја преминуо је 20. јануара ове године у својој 63. години живота.

Свестран и знатижељан са много различитих интересовања током свог живота радио је различите послове али је, на крају, себе најдуже сматрао новинарем по професији.

Последњих неколико година радио је као еколог у „Потисју-Бечеј“ и уређивао еколошки портал. Екологија и заштита животне средине била му је и професија али и пасија током последње деценије. Као активиста – еколог знао је да у области заштите животне средине одлично примени своја знања која је стекао током неколико деценија рада у другим областима као што су просвета, култура, медији.

Био је по професији и професор руског језика, директор позоришта, продуцент али је у свом родном граду, пре свега због специфичног стила, талента, непосредности и комуникативности и „богомданог“ гласа остао упамћен као омиљен радијски водитељ и новинар.

Цвеја је лепо писао, имао афинитет према култури, пре свега према књижевности, писао је новинске текстове, радио форме, позоришна сценарија и све је то радио паралелно са једном пријатном дозом ноншалантности, неформалности и привидне лежерности.

Био је аутентичан, лежеран, духовит и шармантан, лако је склапао пријатељства и био приступачан. Волео је музику, позориште, филм, разговоре, расправе о уметности, политици, друштвеним темама, био је креативан, младалачког духа, пратио је дешавања, волео је да ради са људима и да буде социјално активан и користан. Због свега тога је сада веома тешко, свима нама који су га познавали, да схватимо да више није са нама, ту на један телефонски позив или поруку.

Отишао је у његовом стилу, борио се колико је имао могућности са тешком болешћу последњих неколико месеци али се то није могло на њему приметити.

Отишао је са достојанственим миром окружен породицом и најближима остављајући им у залог ведрину духа и љубав према животу.