Óbecse

Intenzív szerb kurzus kezdődött Óbecsén

A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjának a keretében július elesején intenzív szerb nyelvi tanfolyam kezdődött Óbecsén harmadik osztályt befejező középiskolás tanulók részére.
Baráth Gábor Gergely, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának az elnöke az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában megtartott tanfolyamkezdésen elmondta: a Magyar Nemzeti Tanács azon dolgozik, hogy minél több magyar középiskolás itthon tanuljon tovább, és ezzel a tanfolyammal a szerbiai felsőoktatási intézménybe felvételiző egyetemisták szerb nyelven történő továbbtanulását szeretnék megkönnyíteni.
– Vajdaságban sok helyen nehézséget jelent a szerb nyelv elsajátítása a diákoknak, ez sem az általános, sem a középiskolában nem igazán sikerül nekik. Ezzel a három hetes intenzív kurzussal a középiskolások nyelvtudását szeretnénk fejleszteni, hogy a hétköznapi kommunikációban tudják használni a szerb nyelvet, amire később már építeni is tudnak. Az elmúlt években ennek az intenzív tanfolyamnak köszönhetően a diákok tudták fejleszteni a nyelvtudásukat mind a kezdő, mind a haladó csoportokban. Ha befejezik a középiskolát és itthon tanulnak tovább, az MNT az egyetemi tanulmányaik kezdete előtt is szervez majd nekik tanfolyamot – jelentette ki Baráth Gábor Gergely.
Óbecsével párhuzamosan Szabadkán, Magyarkanizsán, Zentán, Adán, Temerinben és Topolyán is tartanak szerb nyelvi tanfolyamot összesen 114 diáknak. A két hetes tantermi foglalkozásokat követően ők egy egyhetes ingyenes szerb nyelvi felzárkóztató táborban vesznek majd részt Újvidéken.

F.R.