Друштво

Интерактивна башта у школи „Петефи Шандор“

У оквиру дворишта основне школе „Петефи Шанор“ прошле недеље и свечано је отворена башта коју ће у оквиру ваннаставних активности уређивати ученици ове школе. На овај начин биће реализован пројекат “Башта у школи – школа у башти”, који је делом финансиран од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Поред Министарства овај пројекат се реализује и у сарадњи са Удружењем баштована Сента и ШОСО “Братство”.

Идеја је настала у самој школи када је након реконструкције фискултурне сале у дворишту школе један део простора остао неискоришћен и по шутом, и како нам је након отварања баште рекла директорица школе Габријела Потребић Тежер, то је била идеална прилика да нешто учине да се тај простор искористи.
„У нашој школи Ученичка задруга ради већ годину дана и првенствно је до сада била штампарска радионица PefiPrint активна. Они ће и у овом пројекту активно учествовати, на њима је да осмисле и да штампају амбалажу за производе из баште које ће узгајати секција PefiGarden. Поред чланова ове секције биће то програм у којем могу да учествују сви ученици школе кроз часове природе и друштва, кроз практичне часове биологије. На овај начин деца се уче да користе и у пракси знања које стичу у редовној настави али и уче се стрпљењу које од њих траже природни процеси јер потребно је доста времена и рада да биљка нарасте, да да плод …. Јако пуно ће ту бити постигнуто васпитних циљева. Након „производње“ следи наставак процеса кроз програм PefiFood и радионице за производњу хране, да се плод њиховог рада у башти искористи и у школској кухињи. Ево данас смо већ почели да корстимо неке зачинске биљке из баште али биће ту и поврћа и других производа“. – рекла је Тежер.

Ласло Ленђел – председник Удружења баштована Сента које је носилац овог пројекта је упознао новинаре са самим активностим које су предвиђене у оквиру пројекта:
„Удружење баштована Сента је у овом програму носилац пројекта, ми смо конкурисали код Министарства просвете. Пројект реализујемо овде у школи „Петефи Шандор“ у Бечеју и у сарадњи са школом „Братство“. Наш део рада на пројекту је стручна подршка, посебно у програму израде дигиталне платформе. Цео пројекат се састоји од два дела, први део је онај практични – реализација и рад у башти а други део је рад са ученицима путем дигиталне платформе која је намењена да паралелно деци интерактивно пружа информације о биљкама које узгајају као и другим лековитим и конзумним биљкама. Путем ове платформе деца могу да прате развој биљака, добију информације о процесу гајења али она омогућава да се она користи и за часове биологије и других предмета, да се дају неки други задаци за наставу, вежбе или радионице.“

Отварању баште присуствовала је и Анамарија Вичек, државна секретарка у Министарству просвете. Ово министарство финансира овај пројекат.
„Министарство просвете науке и технолошког развоја сваке године објављује конкурс за невладине организације на који се пријављују са пројектима који су интересантни или важни за образовање. Овај пројекат се реализује од стране Удружења баштована из Сенте односно „Е-регија“ цивилног удружења које је урадило део који се односи на дигитализацију пројекта. У овој башти ће ученици моћи да науче како се саде биљке, како се гаје, шта све треба да се ради да оне опстану. На овај начин показујемо деци на који начин се неки предмети које они уче у школи, као биологија, могу у пракси да се примене. Пошто су данашња деца више навикнута на дигитално окружење овај пројекат на веома интересантан начин повезује праву башту са дигиталним пројектом који даје деци разне алате али и задатке које они решавају, управо због тога да би све то било и едукативно али и интересантније и интерактивније за децу. Мислим да ми из Министарства можемо да будемо веома поносни на овај пројекат јер он показује да за један успешан пројекат школа може да се паралелно у оквиру реализације повеже како са другим школама тако и са цивилним организацијама, приватним фирмама, са целом заједницом.“ – рекла је Анамарија Вичек.