Инвестиције у школама и забавиштима

Иако је још пролетос било приче о томе да су средства за школу “Братство” у износу од преко два милиона динара већ опредељена од стране Покрајинског секретаријата за образовање и да ће још средином године бити започета реконструкција објекта у Доситејевој улици у новембру месецу још нема назнаке да ће ускоро и почети . У међувремену па друштвеним мрежама и у штампи освануле су фотографије прилично алармантног стања у којем се налази овај објекат. Иако ни учионице нису у најбољем стању ипак хитна интервенција је неопходна на санитарним чворовима и на подовима. Тренутно је руководство школе због нових проблема на објекту али и због цена које су скочиле па је било немогуће за паре које су опредељене из Покрајинског секретаријата урадити све предвиђене послове, затражило и од локалне самоуправе да се обезбеде додатна средства из буџета да би се почело са радовима. За сада ове године нема назнаке да ће се то и десити па су радови поново одложени. Тренутно је у самом објекту санитарна инспекција забранила употребу санитарног чвора. Ништа боља ситуација није ни у другом објекту ове школе у улици Ђуре Јакшића.

Други пројекат који је такође најављиван је велика детаљна реконструкција ОШ „Север Ђуркић“ која је била првобитно предвиђена још за прошли школски распуст. Канцеларија за јавна улагања је определила средства али је већ неколико пута вратила од тада на дораду пројектно-техничку документацију. С обзиром на обим послова и дуже трајање радова настава у овој школи ће морати да се измести у друге школе што значи да је потребно време и да се ово организује.

О томе шта се дешава са овим пројектима и када ће они и заиста кренути у реализацију разговарали смо са помоћницом председника општине Бечеј, Сузаном Ђукић која је координа-тор ових пројеката у локалној самоуправи:
“Канцеларија за јавна улагања је одобрила реконструкцију школа “Братство” и “Север Ђуркић” међутим ми смо још увек у фази усклађивања пројектно техничке документације јер је она, бар кад је “Север Ђуркић” у питању, већ неколико пута враћена на дораду, ми очекујемо да ће то када се коначно усагласи документација и прихвати све кренути брзо јер сад то већ доста дуго траје. Ми смо спремни и све је спремно и чим Канцеларије одобри следећа фаза је да се потпишу уговори. Овог тренутка ништа не зависи од нас, ми чекамо да добијемо сагласност од Канцеларије за јавна улагања. Ми смо већ све организовали пре свега да се током извођење радова у школи деца разместе по другим школама. Деца ће бити измештена у Гимназију и у школу Петефи Шандор.”
Да ли ће након измештања деце из школе “Севет Ђуркић” бити угрожен пројекат који школа “Петефи Шандор” спроводи са организовањем једносменског рада и дневног боравка?
„Ја мислим да они имају довољно велики простор и да уз добру организацију моћи ће све да функционише, ван учионица, они имају места и за те ваннаставне активности.“
Дакле највероватније за време овог зимског распуста као што је предвиђено неће моћи да се започне са радовима?
„Ја не могу да кажем у овом тренутку ни да ни не, кажем не зависи од нас када су ти пројекти у питању. Али осим тога ми имамо и других пројеката који су у току. У ОШ “Шаму Михаљ” у Бачком Петровом Селу ради се пројекат за изградњу спортске хале, то ће бити већа инвестиција. Ту халу би користила и школаска деца али и сви остали клубови у селу. Тренутно је у изради пројектно техничка документација, откупљен је прво један плац за те потребе али се испоставило да то неће бити довољан простор због величине објекта па је сад купљен и плац поред. Добили смо и средства од Покрајинског секретаријата за спорт да се направи у селу и рукометни терен, овај терен ће користити и школска деца”.

Од начелнице Одељења за инвестиције Сандре Попов добили смо информације и о томе да се на појединим објектима ПУ „Лабуд Пејовић“ ових дана ради замена прозора и столарије.
„Од Покрајинског секретаријата за образовање, управу и прописе добили смо средства у износу од милион динара за замену столарије и прозора на вртићу у Бачком Петровом Селу и то на оном у Макадију, извођач радова је „Momo company“ из Кикинде. Рок извођење је 30 календарских дана. И у Бечеју у улици Милоша Црњанског се ради пројекат замене столарије на објекту, средства су из истог извора, у питању је замена столарије у три собе, износ средстава за овај пројекат је 2 милиона динара и такође је рок 30 календарских дана. По речима извођача они већ имају на лагеру робу па ће то бити и брже завршено.“