Економија

Италијанска текстилна фирма купила земљиште за изградњу фабрике

Општина Бечеј је у понедељак 19. новембра потписала уговор о продаји парцеле на локацији у Индустријској зони (иза Кнота) београдској фирми „Нови Текстили“ доо Београд – Звездара за потребе реализације инвестиционог пројекта „Greanleaf” који подразумева изградњу и отварање производног погона за израду „невидљивог“ удобног доњег веша и спортске трикотаже. Ова београдска фирма је део Norman Групе, италијанског произвођача доњег веша и спортске одеће. Норман група ради са познатим европским брендовима посебно кад је програм спортског доњег веша у питању. У више европских земаља (Италија, Чешка, Румунија) ова група запошљава око 700 радника тако да ће изградња бечејске фабрике бити једна од већих инвестиција. Ово је прва фабрика у Србији. Наиме, према плановима ове фирме предвиђено је да се у бечејским погонима запосли око 270 радника од чега око 30-так стручног и високо квалификованог особља. Укупна вредост ове инвестиције биће око 6,5 милиона евра. Уговор су потписали у име Општине Бечеј потпредседница општине Далила Дујаковић а у име фирме „Нови Текстили“ директор Норман Горгаини.
Вредност парцеле коју је општина продала за изградњу објеката је око 12,7 милиона динара а величина парцеле је 2 хектара и 52 ара. Грађевинско земљиште које продато је само деломично уређено па овом инвеститору следи још неки преговори и договори за прикључке на комуналну инфраструктуру. Пројекти за изградњу укључујући и постављање подземне инфраструктуре и решавање и регулација одвода отпадних вода у складу са еколошким прописима и стандардима, и они су у завршној фази и даље опремање овог грађевинског земљишта пада на терет купца.
Предвиђено је да се инвестиција ради у две фазе и то најпре део фабрике где ће се радити шивење производа а следеће године биће започета и фабрика за израду текстила и бојење. У првој фази биће запослено око 170 радника (углавном је у питању женска радна снага због природе посла) а следеће године још 100. Општина Бечеј се обавезала да уступи и простор за курсеве италијанског језика за стручно и високо стручно особље па ће они ускоро почети да се обучавају у просторијама Месне заједнице.
Према речима члана општинског већа Драгана Ковачева Општина Бечеј се такође обавезала и да ће у најкраћем могућем року обезбедити све могуће грађевинске дозволе и пропратну папирологију која је у надлежности општине Бечеј у циљу да се што пре крене у израдњу фабрике јер локална самоупрaва после KWS већ има доста искуства са великим инвестицијама и страним партнерима. Он је такође рекао да се данас општине боре на тржиту за овако велике инвестиције и да су веома задовљни што је Норман група препознала капацитет који има наша општина да започну своју производњу баш овде. Што се тиче једног од највећих бенефита овог пројекта, запошљавања локалних радника, ова инвестици биће веома значајна јер ће се отворити велики број радних места посебно за жене које су данас у овој прилично неповољној привредној ситуацији у веома тешком положају када је у питању тржиште послова. Према речима Драгана Ковачева Србија је и даље земља јефтине радне снаге и то често јесте један од мотива да се странци одлучују да овде раде али се нада да ће овај нови инвеститор створити профитабилну пословну климу у фирми и да ће овај инвестициони подухват бити обострано користан, како за инвеститора тако и за град и грађане Бечеја. У сваком случају инвестициони процес за изградњу фабрике је започет, фирма „Нови Текстили“ чак размишља о пресељењу свог седишта из Београда у Бечеј што је свакако добро како за могућа нова улагања али и за пуњење општинског буџета.