Óbecse

Játékra fel!

Péterrévén tartották meg az I. Vajdasági Társasjátékos Találkozót – Egyre többen gondolják úgy, hogy nem csak gyerekek játszhatnak

Reneszánszát éli napjainkban a társasjátékozás, sorra nyílnak a társasjá-tékokra specializálódott pubok, és klubokban is szerveznek rendszeresen társasjátékos napokat. Ma már nem csak az Ember, nem mérgelődj!, a Gazdálkodj okosan!, a Rizikó vagy a Monopoly jelenti a társasjátékot, évente ugyanis többezer új kerül a piacra.

Közel 300 modern társasjáték, tapasztalt játékmesterek és jó hangulat – ez várta azokat, akik augusztus 26-án és 27-én ellátogattak a Péterrévén megszervezett I. Vajdasági Társasjátékos Találkozóra. Csiszár Ramóna Szabadkáról érkezett a barátaival.

„Öt-hat éve kezdtünk el játszani először egyszerű játékokkal, aztán jöttek a stratégiai és a családi játékok. Általában minden hétvégén összejövünk a barátokkal, a családtagokkal, kellemesen eltöltjük az időt együtt, néha kicsit össze is veszünk, de alapjában véve a társasjátékok kikapcsolnak és megnyugtatnak bennünket” – mondja Ramóna.

A péterrévei Györe István egy évvel ezelőtt még csak a Gazdálkodj okosan!-t ismerte, de még azzal sem igen játszottak otthon.

„Amikor megszületett a harmadik gyermekünk, babalátogatóba eljött hozzánk egy barátom, és hozott néhány társasjátékot. A vége az lett, hogy elkezdtem én is játékokat vásárolni, és a faluban is eljárok a feleségemmel a társasjátékos napokra. A nagyobbik kislányunk most már hétéves, úgyhogy ő is tud már játszani, ezért inkább családi játékokat vásárolunk” – meséli István.

Györe István (fehér pólóban) egy éve kezdett el társasozni

Németh Imre is rendszeres résztvevője a péterrévei Ifjúsági Klubban szervezett társasozásoknak. A Vajdasági Társasjátékos Találkozón gyakorlott játékmesterként fogadta a vendégeket.

A klubban leginkább a partyjátékokra és a nehéz játékokra vagyok behatárolva, ami a két végletet jelenti a játékokban. Az utóbbiak akár 3 órán át is eltartanak, ilyen játék például a Carnegie és a Yellow and Yangtze. A klubbon kívül szoktam olyan szerepjátékos társasjátékokban is részt venni, mint például a Dungeons & Dragons” – árulja el Imre.

Az adai Bada Róbert két éve jár a péterrévei klubba, a találkozón játékmesterként a Warhammer 40 000 nevű játék rejtelmeibe avatta be a résztvevőket.

„Én inkább a partyjátékokat szeretem, a gyűjtögetősfajtákat kevésbé. A Warhammer 40 000 egy több mint 30 éves angol wargaming, amelybenugyanis a megvett elemeket össze kell rakni, ragasztani, mágnesezni és be kell festeni, a másik fele pedig maga a játék. Ehhez kell bizonyos érettség és angol nyelvtudás is” – mondja Róbert.

Bada Róbert és Németh Imre a Warhammer 40 000 felett egyezkedik

Már nem a szerencséről szól a játék

Péterrévén az Ifjúsági Klubban 2019 óta tartanak vasárnaponként társasjátékos napokat, de hasonló klubok Vajdaság több településén is vannak, ezért is vágott bele az I. Vajdasági Társasjátékos Találkozó szervezésbe a Vajdasági Társasjáték Klub.

„A rendezvényünknek a szervezőkkel együtt 70 résztvevője volt, akik mintegy 350 társasjátékból válogathattak. 32 órán át folyamatosan játszottunk. A játékosok Adáról, Bácsfeketehegyről, Csantavérről, Csókáról, Moholról, Muzslyáról, Óbecséről, Bácskossuthfalváról, Palicsról, Péterrévéről, Szabadkáról, Temerinből, Újvidékről, Zentáról, Zomborból érkeztek, itt volt egy belgiumi srác, egy hölgy a bosznia-hercegovinai Brčkóból és az eszéki társasjáték klub is képviseltette magát. Sokan a mai napig az „Ember, ne mérgelődj!“ játékot vagy a Monopolyt tekintik etalonnak, ezért van szükség a modern társasjátékok népszerűsítésére, hiszen taktikai játékok, partyjátékok, wargameek, családi és stratégiai játékok ezrei léteznek. A választást segíti az önismeret, ettől függ, hogy valaki például inkább a kompetitív játékokat szereti, ahol egymás ellen hadakoznak a résztvevők vagy csapatban szeret jobban játszani, ezért az együttműködést megkövetelő kooperatív játékokat részesíti előnybe” – mondja Szabó Attila klubelnök, aki a péterrévei Ifjúsági Klubban 2019 óta szervez heti rendszerességgel társasjátékos napokat. Ezeken a party-játékok közül a Bang! kockajáték vagy a Spicy fut most, de népszerű a Robbanó cicák kártyajáték is.

Szabó Attila (szemüvegben) Fist Ratet játszik

A szakértők az 1995-ben piacra dobott Catan nevű táblás stratégiai játékot tekintik a modern társasjátékok kezdetének, ebből a játékból országos, Európa- és világbajnokságot is szerveznek. A régi típusú és modern játékok között vannak jelentős különbségek: ha valaki kiesik a Monopolyból vagy a Rizikóból, két órát is várhat arra, hogy a többiek befejezzék a játékot. Ezzel szemben a modern játékok ritkán kiesésesek, inkább addig játszik mindenki, amíg valaki meg nem nyeri a játékot. Az újabb játékokban a szerencsefaktor is kisebb: a kockadobást ugyan nem száműzték teljesen belőlük, de a végeredményt nem befolyásolják már annyira, mint korábban.

A társasjátékok története

Az első, régészek által feltárt társasjátéklelet Egyiptomból származik. A Senet nevű játékot ábrázoló freskót egy egyiptomi elöljáró sírboltjában találták meg, amely i. e. 3100 körül készülhetett. Napjainkban szá-mos ősi társasjáték létezik akár az eredetihez közeli, akár az idők során A Lift it egy ügyességi családi partyjáték, ahol élő daruként kell a kártyán lévő építményeket időre felépíteni – a felvétel a Game Up Pubban készültmódosult változatban, így szerte a világban játszanak sakkot, szolitert, backgammont, kalahát, illetve a kínai eredetű Gót vagy Mahjongot.

A társasjátékok modern kori történetének kezdete a 17-18. századra nyúlik vissza, amikor a koloniális Amerikában az akkori telepesek fő szórakozásának számított a dáma vagy a bowling. A 19. század gyors urbanizálódása egyre több időt engedett az amerikai középosztály számára a szórakozásra – a kor szelleméhez híven az első népszerű társasjátékok vallási tartalmúak voltak. Az 1860-ban megjelent Az élet játéka nevű társasjáték a vallási aktivitások helyett már azért díjazta a játékosokat, ha minél több iskolát végeztek el, megházasodtak és gazdaggá váltak. Ezt követően sorra jelentek meg azok a játékok, melyek lényege a meggazdagodás, a társadalmi ranglétrán való felkapaszkodás volt. A folyamat 1935-ben tetőzött, amikor megjelent a napjainkban is népszerű Monopoly.

A Lift it egy ügyességi családi partyjáték, ahol élő daruként kell a kártyán lévő építményeket időre felépíteni – a felvétel a Game Up Pubban készült

A társasok népszerűsége a 20. században sem csökkent, egyremásra jelentek meg a később ikonikussá váló darabok, mint a Rizikó. a Scrabble, a Hotel vagy az Activity. A 2000-es években az internet és a virtuális játékok elterjedése ellenére sem vesztettek fényükből, sőt a 21. század elejétől a szakértők a társasjátékok új aranykorának kezdetét állapították meg.

Népszerűek a klasszikus játékok új, tematikus verziói is. Az esetek többségében a Monopolyt szokták átalakítani, népszerű filmes karakterekre szabott bábukkal helyettesítve a klasszikus színes fadarabokat így született meg például a Csillagok Háborúja, a Trónok harca vagy a Gyűrűk Ura tematikájú Monopoly.

A társasjátékok reneszánsza

Az eladási mutatók mellett a társasjátékokra specializálódott pubok látogatottsága is azt mutatja, hogy reneszánszát élik ezek a játékok.

Jómagam felnőttként először egy budapesti barátnőm családjával tár-sasoztam. A kisebbik fiú, Wittmann Ádám a tanulmányai után úgy döntött, hogy a hobbija lesz a munkája, és 2016-ban a magyar fővárosban Game Up néven megnyitotta első társasjátékos pubját, majd 2019-ben a másodikat is.

„Az első pubban saját fejlesztésű tematikus – Jó barátok, Star Wars, Így jártam anyátokkal – kvízeket vezettünk be, amelyek egyre ismertebbé tették a helyet. Az volt a fontos, hogy tapasztalják meg a vendégek, menynyire különleges helyen járnak, mert ezt követően valószínűleg visszatérő vendégek lesznek. Vannak törzsvendégeink, lányés legénybúcsúk is vannak nálunk, sokan tartják itt a szülinapi bulijukat, és céges csapatépítéseket is szoktunk szervezni” – mondja Ádám.

A Game Up pubban most a What do you meme? interaktív party játék, valamint a Bal jobb dilemma és a Robbanó cicák partyjáték viszi a prímet, de nagyon népszerű a Klask ügyességi és az Imagine aszszociációs játék is. A pubtulajdonos elmélete szerint az emberek 40 százaléka szeret játszani, 40 százalékuk pedig nem tudja, hogy szeret vagy sem – őket még el lehet érni, de a maradék 20 százalék, aki azt vallja, hogy nem szeret játszani, sem „menthetetlen”, mert nekik is tudna találni olyan játékot, amivel megnyerhetők lennének. Nagyon sokan azért nem szeretnek játszani, mert a végére összevesznek – nekik javasolja a kooperatív játékokat, amelyeknek az a lényegük, hogy közösen játszanak a játék ellen, és csak összefogással lehet nyerni. A legtöbb társasjáték építőfejlesztő funkciót is betölt, javítja a kommunikációs készséget, fejleszti a szókincset és az asszociációs képességet. Egy összetett stratégiai játék kiváló agytorna, mert végig nagyon összeszedettnek kell lenni. „Mivel egyre többen gondolják úgy, hogy nem csak gyerekek játszhatnak, azt gondolom, ha lesz is ennek a trendnek egy csúcspont-ja, csökkenni azután sem fog, legfeljebb stagnál. A társasjátékok divatja nem fog lufiként kipukkadni” – állítja Ádám.

F.R.