Још десетак дана за предузећа да се пријаве за помоћ државе

Од почетка марта је преко сајта е-порези почела пријава предузећа за исплату половине минималне зараде од стране државе за март у оквиру новог ковид пакета мера помоћи привреди.

Предвиђено је да држава исплати половину минималне зараде, што је око 16.000 динара, током три месеца, априла, маја и јуна, али за сваку од исплата је потребно се пријавити.

Исплата половине минималца важи за све, од микро до великих предузећа, за ово је намењено 69,8 милијарди динара од укупно 249,4 милијарде динара колико ће износити укупна овогодишња помоћ укључујући и исплате 60 евра пунолетним грађанима и помоћ пензионерима, као и проширење гарантне шеме за милијарду евра.

Пријава за први месец траје до краја марта, а новац би требало да буде исплаћен 8. априла на посебне наменске рачуне са којих ће фирме прослеђивати средства запосленима.

Као и за претходне пакете помоћи и за коришћење овог постоје услови. Први је да три месеца након последње уплате фирме не могу да отпусте више од 10 одсто запослених, не рачунајући запослене на одређено. У случају фирме која прими помоћ сва три месеца, то значи да не сме да отпусти запослене до краја септембра. Други услов је да предузећа која приме помоћ не могу до краја године да исплаћују дивиденде.