Jubileumot ünnepelt a Botra férfikórus

Vasárnap este a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben jubileumot ünnepelt a Botra férfikórus, amely 2011. szeptember 11-én a magyar dal napján alakult. Az együttes a helyi hagyományok ápolását, azon belül elsősorban vidékünk népdalkincsének népszerűsítését tartja működése céljának és értelmének, de az alapító tagok bevallása szerint nem hanyagolható el a közös éneklés közösségépítő ereje és az egészségre gyakorolt áldásos hatása sem. Alakulásukkor a kórus vezetésének feladatát Cseh Ferenc vállalta, most pedig Szerda András a csoport művészeti vezetője.
Az ünnepségen a Botrások katonadalokat, betyárnótákat, bordalokat, pásztordalokat, rabénekeket énekeltek, de vendégeik: a csókai Csalogány asszonykórus, a zentai Pöndöly asszonykórus, a Mórahalmi Parasztkórus, a gunarasi Rozmaring asszonykórus, a csókai Rákóczi férfikórus, Baráth László tárogatós és az óbecsei Dúdoló énekegyüttes is színpadra lépett. A közönséget és az ünnepeltet Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke üdvözölte.
A Botra férfikórus eddigi munkásságát a szakmai zsűri több alkalommal is magasan rangsorolta: 2014-ben a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén Vass Lajos Nagydíjat érdemelt ki, 2016-ban a Népzenei Együttesek Országos Minősítésén Aranypáva fokozatot ért el, 2017-ben az egri Aranypáva Gálán Aranypáva Nagydíjat kapott, 2018-ban a Durindó szakmai zsűrije saját népzenei hagyatékának hiteles tolmácsolásáért Bodor Anikó-díjban részesítette, majd a Kóta országos minősítésén, Csókán ismét Aranypáva fokozattal díjazták, illetve ugyanebben az évben a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén Kiemelt nívódíjat érdemeltek ki. A kórus 2019-ben a Kóta Népzenei Szakbizottság döntése alapján a népzenei anyanyelv ápolásáért és magas szintű továbbadásáért megkapta a Kóta Népzenei Stafétát.
A Botra férfikórus jubileumi koncertje alkalmából a Csoóri Sándor Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megjelent a BOTRA TÍZ című lemez, amely a kórus 10 dalát tartalmazza.
A vasárnap esti rendezvény megvalósítását a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a Csoóri Sándor program, az óbecsei önkormányzat, továbbá a Farbar szobafestő cég, Szabó Ignác kertészete, a Letti pékség és a Vinartos borászat támogatta.

F.R.