Друштво

Како функционише Штаб за ванредне ситуације?

И у време када се оне најважније одлуке доносе на нивоу државе већина организационих одука оставњене су локалним самоуправама. Судећи по свему наши су се добро организовали. Оно што је свакако приоритет у раду Општинског штаба за ванредне ситуације је да се обезбеди све што је потребно да нико од наших суграђана у граду и у селима не осети да је препуштен сам себи или да је беспомоћан. У условима када је добром делу становништва и то онима који су најрањивији ускраћена могућност кретања ван кућа помоћ мора да се обезбеди. Општина Бечеј као и сви чланови локалне самоуправе и велики број волонтера ставили су се на располагање грађанима Бечеја.

Штаб за ванредне ситуације општине Бечеј оформио је неколико мобилних тимова од којих један тим представља волонтерски сервис за помоћ суграђанима старијим од 65 година.

Сваки позив упућен контакт центру, на бројеве 0800 021 100 и 064 84 91 851, се преусмерава на првог слободног волонтера који долази на наведену адресу. Ове бројеве наши суграђани могу позвати сваког дана у периоду од 8 до 16 часова. Уколико је позив успостављен након 16 часова, поруџбина ће бити забележена за наредни радни дан.

Кол центар на дневном нивоу прими око 100 до 150 позива, од којих велики број захтева одлазак волонтера на терен за услуге набавке лекова, намирница, плаћања рачуна, подизања пензија, или пак доношења жуте воде.

У рад овог мобилног тима укључено је преко 130 волонтера из свих насељених места општине Бечеј, што, после Новог Сада, представља највећи број волонтера на територији Јужнобачког округа. Већина пријављених волонтера су чланови различитих удружења, организација, спортских клубова, представници образовних институција или месних заједница.

Општина Бечеј волонтерима је обезбедила опрему у виду заштитних маски, рукавица и легитимација које волонтери носе на видно истакнутом месту у сврху избегавања злоупотребе на терену.

Поред основних животних намирница и медикамената, наши волонтери су најстаријим суграђанима достављали дезинфекциона средства на кућне адресе. Дезинфекциона средства обезбедио је ЈП Водоканал Бечеј. У ситуацијма када су волонтери заузети, на располагању су општинска кола и возачи.

“Ову акцију дељења дезинфекционог средства планирамо да поновимо у наредне две недеље. Ми смо веома задовољни како све функционише али највећа вредност свега овог је то како реагују наши суграђани. Реакције корисника овог сервиса су заиста дивне, сви су веома задовољни услугом и захвални волонтерима на бризи и солидарности, а ми ћемо се потрудити да одржимо континуитет док траје ванредно стање.” рекли су нам из Штаба.