ЗанимљивостиРазонода

Како музика утиче на наш живот?!

Тешко да постоји особа која никада није доживела узбзђење или осетила жмарце у телу на звуке неке мелодије. На прве тонове познате мелодије за трен можемо доживети емоцију, оживети слику, осетити мирис… Звук је вибрација која тренутно покреће и везује наша искуства са садашњим тренутком.

Поставља се питање шта ради наш мозак док слушамо музику? Савремена наука још није открила све тајне о томе како људски мозак функционише, тачније успела је да докучи само један мањи део. Оно што су научници свакако успели да утврде јесте да је утицај музике на мождане функције јако позитиван чак толики да може да отклони и неке озбиљне сметње у раду овог важног органа. Истраживања која су се бавила проучавањем активности мозга током слушања музике установила су да су том приликом активне бројне мождане регије, саобраћај у мрежи неурона постаје густ и узбудљив. Приликом слушања музике забележена је посебна сктивност дела мозга који је иначе центар за похвалу и награду, а исти тај центар игра важну улогу у доживљају задовољства. Музика покреће и неке мождане регије које покреће и говор али змачајно више од говора музика покреће центре задужене за мотивацију и емоције. Музика повезује све емоционалне, духовне и физичке елементе универзума и може мењати расположење особе. неке од реакција које се јављају када слушамо музику су најеженост, сузе, треперење у стомаку и слично. Међутим пиатње је да ли су емоције које доживљавамо када счушамо музику исте оне емоције које доживљавамо у реалним животним ситуацијама? Емоције изазване музиком заправо су само одбљесак реалних осећања која се враћају онда када нас нека мелодија подсети на реалну животну ситуацију. Многе људе нека песма растужи, док их друга орасположи и то све само зато јер их подсећа на неке прошле тренутке. Ипак, не можемо све доживљаје које музика изазива у нама објаснити тиме што нам она заправо помаже у буђењу неких успомена.

Музика свакојако делује на нас и заузима велики простор у нашим животима. Даје нам енергију, умирује, узбуђује, одушевљава- једном речју обликује наша емоционална стања. Музика се често назива језиком људских емоција. Како утиче на наша осећања и расположења исто тако може посредно да покреће наше одлуке.

Ритам представља примарну компоненту музике, а и наше тело има низ унутрашњих ритмова који могу да се мењају музиком коју слушамо. Музички ритам може да утиче на крвни притисак, пулс, стварање хормона, дисање, мождане активности, ублажава болове, отклања стрес. Познато је и да музика има седативно дејство, подстиче снагу имагинације, даје иницијативу, јача вољу. Управо из ових разлога корисити се и у медицини, највише у психијатрији – музикотерапија- одређена врста музике се усклађује са дијагнозом пацијента. Такође, музика је у вези са памћењем. Врста памћења на које музика има најупадљивији утицај јесте тзв. аутобиографска меморија. То је врста дугорочне меморије у коју складиштимо догађаје и искуство из сопственог живота. На основу ње закључујемо о томе ко смо били  некада, ко смо сада и како себе опажамо. Истраживачи су показали да је музика у великој мери заслужна за очување ове меморије. Многе етапе у из сопственог живота памтимо по музици коју смо тада слушали.

Врста музике одређује и неке карактеристике наше личности. Музички укус говори о нама више него што мислимо. Налази бројних студија широм света сведоче о томе да је повезаност између склопа личности и избора музике чак физиолошки односно неуролошки условљена. Музички избор се углавном ствара у адолесценцији. То је животни период када је изузетно важна самосталност, критичко преиспитивање ставова одраслих, борба против ауторитета и бунтовна оријентација. Тако да ће рок музику слушати онај тип личности који воли различитости, који показује отпор, доводи у питање уобичајена мишљена и идеје, склон је формирању оригиналнх ставова. Осим што склоп личности диктира нашу путању кроз свет музике исто тако је и наше животно путовање у великој мери могуће предвидети на основу музике која нас покреће.

Музика у великој мери утиче на наше животе јер не постоји особа која може да призна да не воли музику и да нема бар једну омиљену песму. Многи људи живе и дишу кроз музику, други зарађују новац од ње, а некима је она једини начин да се опусте. Како год било, слушајте музику и уживајте у њој колико год можете јер музика је између осталог лек за душу.

Б.С.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *