ДруштвоЕкономијаСервис

Камиони за доставу у центру града

У нашу редакцију су током претходних неколико недеља поједини грађани долазили да се жале на то да им камиони за испоруку робе у Зеленој улици онемогућавају кретање тротоаром. Проблем паркирања камиона за испоруку код „Матијевића“ је посебно издвојен јер велики камиони углавно се паркирају преко целог тротоара, паркинга али чак и мањим делом коловоза. Ова улица је веома прометна па је прилично ризично за пешаке да силазе на коловоз или да на непредвиђеним местима прелазе пут. Грађани су у нашу редакцију доносили фотографије али смо и ми на лицу места успели да фотографишемо један од тих паркираних камиона испред месаре „Матијевић“ који је комплетно онемогућио кретање пешака. Ово свакако јесте саобраћајни прекршај и то један који се понавља директно преко пута градске полицијске станице. Не постоји могућност да саобраћајна патрола није до сада приметила овај прекршај. Једино објашњење је да се овај прекршај толерише са њихове стране.

Ка вишој истанци послали смо упит и то надлежном саобраћајном инспектору у Општини Бечеј и добили одговор да „да је надлежан у складу чланом 22. Одлуке о паркирању у насељеном месту Бечеј („Службени лист општине Бечеј“ – пречишћен текст број 3/2011, 13/2011 и 8/2013), саобраћајни инспектор општинске управе Бечеј, који ће извр-шити ванредан инспекцијски надзор.“

Достава робе је велики проблем у градовима па и овде код нас. У Бечеју је у неколико улица концентрисано све од институција до трговинских објеката, а судећи по свему циљ, посебно већих, трговинских ланаца је да се сместе што ближе центру. Када про-ради Лидл уз Макси, Гомекс, Идеу камиони ће тутњати градом најпрометнијим улицама јер потребно је доставити основне животне намирнице у продавнице (млеко, хлеб). Већина возача ће сваки дан да праве на стотине саобраћајних прекршаја и то потпуно свесно јер другачије не могу да изврше доставу.

Када су се продавале куће, парцеле у центру града за продавнице и радње о овом је требало размишљати јер сад кад је готово тешко може да се на добар начин реши проблем да кроз две наше најпрометније улице истовремено могу да се крећу камиони, аутобуси, пешаци, бициклисти, аутомобили и да притом дуж улице са обе стране постоје паркинг места. Неко могуће решење је да се код цртања паркинг места одвоји неколико метара простора да буду намењени искључиво за теретна возила, комби возила, камионе и да на тим местима путничка возила не могу да се заустављају и да паркирају притом да се и доставним возилима ограничени задржавање код истовара робе да би се омогућило и осталим достављачима да користе та места. Друго евентуално решење је на трагу иницијативе Града Београда (важеће од 1. децембра) која је тренутно предмет велике дискусије у Београду да се забрани достава у току дана тачније да се достава врши искључиво од 20 часова до 07 ујутру. Ова забрана је изазвала веома бурну реакцију трговаца и достављача робе који су запретили подизањем цена основних животних намирница, јер би им оваква организација доставе представљала додатни трошак код испоруке.