Óbecse

Két héten át tart a lomtalanítás Óbecsén

A Tiszamente –Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. az idén számos fejlesztést hajt végre
a városi szeméttelepen

Hétfőn kezdődött és két héten át tart a lomtanítás Óbecse község területén, ez idő alatt minden helyi közösségben két alkalommal szedik össze a nagydarabos hulladékot a Tiszamente –Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. munkásai, akik az építési törmelék kivételével minden kirakott szemet elvisznek majd a házak elől.
-Annak ellenére, hogy egyetlen ház előtt sem hagyunk szemetet, a polgárok egy része mégis illegális szemétlerakókra hordja a háztartási hulladékot vagy az út menték hajítja el. Már a temetőkben is vannak szemetes konténerek, és a helyzet rendezése érdekében az üdülőtelepen is az egyetlen nagy konténer helyett több kisebbet fogunk kihelyezni. Rendezzük a nyilvántartásunkat is, így egyre kevesebb lesz az olyan háztartás, ahonnan elvisszük a szemetet, de eddig valamilyen oknál fogva nem szerepeltek a listánkon és számlát sem kaptak a tulajdonosok – mondja Fejes Zoltán igazgató.
A városi szeméttelepen márciustól húsz roma származású munkanélkülit foglalkoztat az önkormányzat a hulladék válogatására, ők egy éven át dolgoznak majd a Német Műszaki Együttműködési Szervezet (GIZ) által 200 ezer euróval finanszírozott inklúziós program keretében. Ebből a pénzből többek között teherautót, présgépet, villás targoncát vesz az önkormányzat, de ezeket az eszközöket a kommunális szolgáltató használja majd. Óbecse önkormányzata saját költségvetéséből a foglalkoztatottaknak járó összeget fedezi (az erre elköltött hatmillió dinárból a projektum végén kétmillió dinárt visszakap majd a község), a Tiszamente Kft. pedig ugyancsak hatmillió dinárból a Botra szeméttelepen hajt végre beruházásokat. A projektumban részt vevő romák a munka mellett arra is lehetőséget kapnak majd, hogy a felnőttképzés keretében ismét iskolapadba üljenek és elvégezzék az általános iskolát.
-A szeméttelepen jelenleg nyolc videokamera üzemel, és további négy éjjellátó kamerát tervezünk beszerezni. A területet most már zárjuk, hiszen kerítésünk és kapunk is van, emellett 24 órás ügyeletet tartunk. A napokban kerül kiírásra az a közbeszerzési pályázat is, amelynek keretében irodai kontéreket szerzünk be, így még az idén iroda, konyha, zuhanyzó, mosdó, optikai kábel épül a Botrán, egy csarnokban pedig préshelyiséget és szemétválogatót alakítunk ki, de a meglévő új és a beszerzendő legújabb kukásautónk is tető alatt lesz – tudtunk meg az igazgatótól.
A vállalatnak nagyjából 12 ezer háztartási és ezer vállalati ügyfele van, az ő lomjaikat és nagydarabos hulladékukat hétfőtől szállítja el a Tiszamente Kft.: Péterrévén legközelebb 14-én, Mileševón és Dreán május 21-én, Bácsföldváron és Radičevićen május 15-én, az I. helyi özösségben 16-án, a II. helyi közösségben május 17-én, a III. helyi közösségben május 18-án, Pecesoron pedig május 14-én és 21-én 6 és 18 óra között lesz lomtalanítás. A gazdasági és közterületeken május 12-én és 19-én 6 és 12 óra között kerül sor a kirakott holmik elszállítására. A háztartásban feleslegessé vált dolgokat a szokásos módon a ház elé kell kihelyezni.
F.R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *