Култура

Књига о бечејском корзоу и ресторанима

Борис Лозанов, аутор књиге

У великој сали СО Бечеј је у среду 18. октобра представљена књига Бориса Лозанова под називом „Чувени бечејски корзо и ресторани око њега“. Ово је трећа књига овог бечејског аутора који се бави прошлошћу нашег града и који својим делима чини да се неке од најлепших периода у животу града, успомена и сећања не забораве. Књига је објављена уз помоћ Општине Бечеј и садржи осим текста аутора и велики број, негде око 70, аутентичних фотографија из прошлости Бечеја и бечејског друштвеног живота. Већина фотографија су из личне колекције самог аутора али и једним делом су сакупљене и од пријатеља и познаника аутора. Књига се односи на период у друштвеном животу нашег града током педесетих, шездесетих и седамдесетих година прошлог столећа. Ову јединствену едицију важну за историјат града је пред пуном салом Општине Бечеј представио сам аутор уз малу помоћ његовог пријатеља Драгана Стајића.

„Ова књига ми је посебно драга и писао сам је са задовољством. Док сам је писао била је присутна велика количина емоција због тога што је све што сам описао сада више непоновљиво, пре свега што многи моји пријатељи са којима сам све то проживео више нису са нама, негде су сада међу звездама. Тај чувени „Бечејски корзо“ добио је свој назив баш по нама који смо шетали њиме, по „шетачима“. Била је то велика река људи на том корзоу, нарочито викендом која је текла тамо од бившег Мињона (данас ресторана Стари град) па до краја општине, па онда окрет и назад. Тако свако вече. Ту је често било преко хиљаду људи што је свакако било невероватно, чак у односу на веће градове као што су Беград или Нови Сад, Суботица. Нас је корзоу тада било више. Бечеј јесте и онда био мали град али је био град са душом. Ми тада нисмо имали много садржаја и могућности за забаву као што то данас имају млади, није било те технике као данас, али је било много лепих дружења, било је пуно љубави. Много бракова је склопљено на том корзоу. Било је много и оних који су долазили са стране на бечејски корзо, из већих градова и они су глас о њему преносили и причали о њему својим суграђанима када се врате кући. Корзо је за нас старије много значио и ја као аутор ове књиге желим да пренесем младима сећање како је заиста друштвени живот у Бечеју  у то време изгледао. Друштвени живот Бечеја тада одвијао се на корзоу, у биоскопима и на игранкама. Поред тога живот се одвијао и у предивним кафанама којих више нема као што су Најлон, Чарда, Звезда, Бачка, касније и Фадипов Ловац па и ресторан у Робној кући…“ – рекао је Лозанов и додао да је обично корзо трајао и одржавао се предвече јер је у осам увече био пун а већ до девет увече није било никог на улицама града.

Након тога дружење се настављало у наведеним кафанама због чега је и књига насловљена „Чувени бечејски корзо и ресторани око њега“.

Да је Бечеј препун носталгичара који са задовољством и љубављу сећају неких давних времена сведочила је и пуна сала СО Бечеј гледалаца. Они су, такође, након промоције овом приликом могли и да купе књигу уз потпис аутора.

Након промоције одржано је и дружење уз закуску где су имали могућност да и лично сами размене сећања на младост и на неке лепе дане и вечери које су провели на бечејском корзоу. Општина Бечеј је, уз помоћ и подршку за организацију ове промоције, подржала и штампање овог издања.