Код куће је најбоље (кад нема друге опције)

Сад и дефинитивно овогодишња сезона годишњих одмора, посебно за оне који преферирају море и плаже је скоро сигурно пропала. У тренутку кад затварамо овај број још једна популарна дестинација: Шпанија затворила је своје границе за наше држављане (осим, као и већина земаља, за оне који имају одобрен привремени или стални боравак у њој). Претходно су нам границе позатварали и све скоро суседне земље у којима су грађани Србије најчешће летовали: Хрватска, Црна Гора, Бугарска, Словенија, Северна Македонија, Грчка, Малта, Кипар, Италија. Егзотична путовања, она скупља са дубљим џеповима: Сешели, Тајланд, Малдиви, Мароко, Филипини такође су углавном недоступна због или забране уласка или обавезних до две недеље карантина при уласку у земљу.

Од „морских дестинација“ за сада су нам преостале само Албанија, Туска, Египат и Тунис али и то су ризична путовања јер могу лако да се промене правила усред летовања о да грађани Србије остану „заробљени“ без могућости повратка у неком карантину. Ризик се вероватно не исплати.

Када је у питању тзв. „шенген зона“ тренутно Србија спада у ризичнија подручја па је у већини европских земаља нашим грађанима дозовољен улазак само ако имају важеће сталне, радне или привремене боравишне дозволе уз неке изузетке када су посете ужој фамилији у питању и то уз негативне ПЦР тестове и (или) карантин до 14 дана (то важи за Немачку, Холандију, Финску, Белгију, Аустрију, Чешку, Словачку, Мађарску, Русију, Пољску, Норвешку, Шведску).

За сада у САД може да се уђе уз стандардну визу (само ако нисте боравили претходно у „шенген зони“, или Кини, Ирану, Великој Британији или Бразилу). Грађани Србије и у Аустралију и Канаду могу само код најближе родибине уз специјалне дозволе или ако имају стални боравак а и то уз карантин од 14 дана и негативне ПЦР тестове и дуге компликације.

Наш савет за овогодишње летовање је: узмите ваучере па у упознавање Србије. С обзиром како су цене боравка на „туристичким дестинацијама“ у Србији нагло скочиле бар ће ваш новчаник добити утисак да сте били на мору.