Друштво

Које грејање ће вас најмање коштати?

До почетка грејне сезоне остало је још око месец дана, а колико ће вам новца бити потребано да би загрејали ваше домаћинство зависи од врсте и начина грејања за које сте се определили.
Набавка огрева за предстојећу сезону је увелико почела, иако је цена кубног метра дрвета порасла за 20 одсто у односу на прошлу годину потажња је велика. Најквалитетније дрво је буква и цер и њихова цена у нашем граду у дрварама, стовариштима па и на пијаци креће се од 5.000 динара до 6.500 динара. За разлику од њих храст и багрем су мало јефтинији и можемо их купити по цени од 4.500 али су они и мање калорични. Када је реч о угљу у зависности од врсте, квалитета и гранулације тона кошта између 8.000 и 14.500 динара. Очекује се и да ће цене да расту како се сезона буде приближавала. Још једна опција је грејање на пелет, мада је његова цена нешто виша у односу на дрва и угаљ. За тону пелета треба издвојити око 140 евра плус превоз. Нека стоваришта су и за то нашла решење па нуде плаћање на 6 до 12 месечних рата што је свакако олакшица за све грађане. Један савет уколико сте планирали ових дана да купујете дрва на пијаци или код препродаваца, када вам их испоруче обавезно поведите рачуна да ли вам је достављена наручена метража. Приликом доставе дрва, немојте проверавати на камиону нити на раму који вам донесу продавци. Они имају своје метре, а на камион слажу дрво са великим размацима, па уместо да добијете ваших плаћених десет кубика, добијете шест. Зато захтевајте да дрва поређају на земљу и онда их заједно измерите, то је ваше право, а они накнадне рекламације не примају.
У односу на предходне године ниже су цене гаса, лож уља, а више су цене струје за коју се очекује да ће бити све неповољнија. У Агенцији за енергетику истичу да је за грејање просечно изолованог стамбеног простора од 60 квадрата на 20 степени у току 16 сати дневно, 180 дана током грејне сезоне потребна енергија од око 9.000 kWh односно око 150 kWh по метру квадратном. Такође у Агенцији за енергетику упозоравају на трошкове калорифера и грејалица. Често се људи заваравају када мисле да ће успети да уштеде ако се греју са тим, на крају ипак стигну велики рачуни. Грејање на струју преко ТА пећи је најприхватљивији начин, посебно ако се пећке пуне ноћу када је јефтина струја.
Што се природног гаса тиче за сада оно што је готово сигурно јесте да ће се у први месец грејне сезоне односно октобар ући са садашњим ценама кубног метра и промене цене се још увек не спомињу. Сагласност на цене природног гаса даје Агенција за енергетику, на захтев дистрибутера, а пошто је већ септембар нема довољно времена да се цена промени пошто је за примену нове потребно да прође 30 дана. Тренутна цена гаса за јавно снабдевање малих купаца и домаћинстава није се мењала од јуна прошле године и износи 33,62 динара по метру кубном без пореза на додатну вредност. Ако би остала ова цена природног гаса према неким прорачунима то би био други по реду повољан енергент за грејање. Додатна предност у односу на дрва јесте комфор који пружа, а негативна страна овог енергента јесу трошкови уградње јер прикључак кошта око 1000 евра. У Бечеју се на гас греје око 2000 потрошача, од тога око 1700 домаћинстава. Ипак, иако није најављено пос-купљење не треба заборавити да је почетком године гас поскупео за дистрибутере када је цена овог енергента повећана за готово 11 одсто, што свакако представља разлог да се цена повећа и за домаћинства. Поред свега тога и ове зиме ће централно грејање представљати највећи удар на кућни буџет. У ЈП Топлана у Бечеју, цена топлотне енергије по корисницима износи за прву категорију – стамбени простор 8,18 дин/ kWh, за другу категорију – буџетски корисници је 13,80 динара, а за трећу категорију – пословни простор износи 19,02 динара. За кориснике грејања у колективним стамбеним зградама због плаћања електричне енергије у подстаници корисника, цена је увећана за 2 посто и износи 8,34 дин/ kWh.
На крају можемо само да зкључимо да јефтиног грејања нема, свако има своју рачуницу али чињеница је да који год енергент да изберемо, сваки без изузетка представља удар на кућни буџет.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *