Друштво

Комеморација на спомен обележју на Тиси

На спомен обележју на Тиси који је посвећен жртвама јануарске Велике рације у Бечеју је ове године 30. јануара одржана комеморација. Пре 82 године на томе месту је 215 наших суграђана, углавном Срба, Јевреја и Рома, невиних жртава, убијено и бачено под лед.

У Бечеју рација је почела 27. јануара 1942. године у Хотелу Централ одакле су грађани Бечеја одвожени камионима, голи и боси на Тису на -25 степени. Тог дана је 128 мушкараца, 86 жена, од тога 19 старих особа и 15 деце бачено у залеђену реку.

Помен жртвама одржао је протојереј ставрофор Бранко Ћурчин, док су жупник римокатоличке цркве у Бечеју Ласло Фудерер и представник Јеврејске општине Суботица, Роберт Ковач, изговорили молитве за мртве на мађарском и хебрејском.

Велика јануарска рација била је 1942. године спроведена у Жабљу, Темерину, Србобрану, Тителу, Мошорину, Шајкашу, Чуругу, Новом Саду и на крају у Бечеју. Након тога је 30. јануара овај погром станов-ништва од стране фашистичке власти у Војводини заустављен.

Претпоставља се да је чак око 4 хиљада мушкараца, жена и деце из Бачке бачено под лед те хладне зиме у Тису и Дунав.

Обележавању ове 82. годишњице сећања на невино страдале поред представника локалне самоуправе, бечејског СУБНОР-а, представника Српске православне цркве, римокатоличке цркве, јеврејске заједнице, удружења грађана, присуствовао је и велики број ученика и грађана, који су својим присуством одали почаст жртвама.

“Историјске трагедије у Другом светском рату, попут оне која се догодила у нашем Бечеју пре 82 године, подсећају нас на важност изградње мостова уместо зидова, неговање добросуседских односа и тежњу ка миру. Тај хладни јануар 1942. године подсећа нас да је сарадња кључ за превазилажење разлика и изградњу света у којем се различитости цене, а мир чува као највеће добро” – рекао је др Вук Радојевић председник општине Бечеј у свом обраћању присутнима на комеморацији.

Он је додао да су ови историјски датуми више од прошлости. Они су животна лекција која нас инспирише да градимо бољу будућност, у којој су поштовање, разумевање и мир темељи нашег заједничког пута.

“Опраштање није заборав, већ храбар корак ка изградњи боље будућности. Бечеј је показао снагу у одлуци да се супротстави мржњи, проналазећи пут ка прихватању и поштовању различитости. Данас са поносом кажемо да свакодневно негујемо добросуседске односе, да уважавамо једини друге, без обзира на то ко је које нације, вере, боје коже или било које друге особине и опредељења”, нагласио је др Радојевић.

Након полагања венаца на спомен обележје бачен је и венац у Тису у знак сећања на невине жртве рације.