Друштво

Обележавање Дана сећања на жртве Холокауста

Као и сваке године непосредно пред обележавање годишњице Велике рације на спомен обележју на Тиси обележен је и Међународни дан сећања на жртве Холокауста код спомен плоче испред ПУ „Лабуд Пајовић“, на месту некадашње Синагоге.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација, а у знак сећања на дан када су војници совјетске Црвене армије ослободили Аушвиц. Баш тамо у Аушвицу су заувек нестале и неке од породица бечејских Јевреја.

Фашистичка мађарска војска ушла је у Бечеј 13. априла 1941. године. У Бечеју је тада живело 280 Јевреја. Немачка окупациона власт је наредбом од 19. априла 1941. године приморала све Јевреје да се пријаве властима. Само месец дана касније, 31. маја, Јеврејима је наметнута обавезна пријаве целокупне имовине. Конфисковање имовине Јевреја започето је 22. јуна. а јануара 1942. године догодио се највећи злочин у историји Бечеја. У периоду од 26. до 28. јануара 1942. године мађарски фашисти су спровели рацију у којој је настрадало преко 200 недужних бечејских Јевреја и Срба. Крај рата у Југославији дочекало је 6553 Јевреја, од тога 8 Бечејаца. Скоро сви су напустили своја огњишта и настанили се у Израел.

Јеврејска општина је угашена након што су сви Јевреји напустили Бечеј. Синагогу није имао ко да одржава и она је временом пропадала. Плац на којој се налазила синагога откупила је власт. Синагога је срушена 1962. године и на том месту је подигнуто стамбено насеље али је на месту Јеврејске школа и данас образовна установа „Лабуд Пејовић“. На том месту је и ове године одата пошта невиним жртвама Холокауста којем су присуствовали представници Јеврејске заједнице, представници локалне самоуправе и друге организације и појединци.