Друштво

Комеморација стрељаним младим скојевцима код „Зида смрти“

Прошло је 82 године али је и овај крај јануара у Бечеју, као и претходних деценија до сада, био посвећен сећању на невине жртве Велике рације и стрељања током Другог светског рата.

Први скуп ове године одржан је 20. јануара испред „Зида смрти“. Одржана је комеморација поводом почињеног злочина над младим бечејским скојевцима и члановима Комунистичке партије који су стрељани у јануару 1942. године. Ово је било друго стрељање младих бечејски бораца, прво је било 11. новембра 1941. године. Ово друго било је увод у велики погром стновништва фашистичких жртава које ће се одржати тек неколико дана касније.

Код споменика „Зида смрти“ положени су венци и одата је почаст овим младим људима и тековинама народноослободилачког рата у борби против фашизма који су они следећим генерацијама оставили у аманет.

Ову комеморацију сваке године организује општински огранак СУБНОР-а. Као и сваке године венце су на спомен обележје положили и представници локалне самоуправе и других организација и појединци.

„Ми традиционално обележавамо овај дан, стрељање и прве групе СКОЈ-еваца и друге групе јер мислим да се то заиста не сме заборавити. Била је то бечејска младост која је имала своје идеале и која је због тих идеала ставила своје животе на олтар слободе свих нас. Ми не би били достојни њих и њихових имена да се 11. новембра и овог 20. јануара поново не сетимо и поклонимо се њиховим сенима. Веома је битно да и наша деца знају ко је био и Речо Јанош и ко је био Нађ Иштван, Тодор Дукин и сви они. Да када их неко пита знају да кажу ко су били ти велики људи.“ – рекла је Јелена Чешљевић из СУБНОР-а.

„И овог јануара окупили смо се овде где је страдало 11 родољуба те 1942. године. Бечеј је тада био завијен у црно јер ови млади људи су само хтели да се боре за слободу и на жалост страдали су од фашистичке руке. Култура сећања нам налаже да никада не заборавимо ове трагичне догађаје али и да истовремено подсећамо младе генерације шта се то десило у нашем Бечеју и да никада више не дозволимо да се то поново деси.“ – рекао председник општине Бечеј др Вук Радојевић који је и положио венац на спомен обележје у име локалне самоуправе.

Он је додао и да ће ове године обележавање Велике рације бити одржано 30. јануара да би се избегло преклапање са школском славом Светог Саве и да би и млади присуствовали овом догађају али и да се обележи тај датум, 30. јануар, када је Велика рација у целој Војводини завршена.