Економија

Пољопривреда: Продужен рок за конкурс за бесповратна средства

Министарство пољопривреде Србије објавило је да је до краја фебруара продужило рок за подношење пријава по Трећем јавном позиву за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду у 2023. години.

Рок за пријаву по Трећем јавном позиву, тече од 4. децембра 2023. године, а одлука о додатном продужењу рока донета је како би се свим заинтересованим лицима изашло у сусрет и омогућило додатно време за прикупљање неопходне документације, наведено је на сајту министарства.

Како је прецизирано, пријаве на онлајн платформи омогућене су у оквиру софтверског решења Пројекта конкурентне пољопривреде Србије које се налази на сајту Пројекта конкурентне пољопривреде Србије (www.scap.rs) и сајту Управе за аграрна плаћања (www.uap.gov.rs).

Подсећа се да је укупна вредност средстава за Трећи позив износи 750 милиона динара, а позив је намењен првенствено агрегаторима, односно предузетницима, привредним друштвима и земљорадничким задругама које производе или врше откуп производа од примарних пољопривредних произвођача, прерађују их и пласирају на тржиште.

Вредности инвестиција за агрегаторе могу износити од 25.000 до 400.000 евра, а висина бесповратних средства може се кретати и до 200.000 евра.

Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, реализује Министарство пољопривреде у сарадњи са Светском банком.

Кроз два претходна јавна позива више од 3.500 пољопривредника исказало заинтересованост за овај пројекат који се финансира по моделу 50:40:10, где 50 одсто средстава представљају бесповратна средства обезбеђена из зајма Светске банке, 40 одсто средстава финансира се из кредита пословних банака и 10 одсто средстава представља учешће самих пољопривредника.

До сада је пољопривредницама додељено 30,3 милиона евра бесповратних средстава, у просеку од 10.000 до 200.000 евра по кориснику.

Извор: Министарство пољоприврде