ВестиДруштво

„Комшије за комшије“: Хотел за пчеле у насељу Север Ђуркић

Захваљујући компанији А1 Србија, у оквиру пројекта ,,Никло као ја”, насеље Север Ђуркић је постало прво насеље у Бечеју које је добило хотел за инсекте и прво легло Масон пчела.

Хотел за инсекте је назив за вештачку грађевину направљену од природних материјала, најчешће су то дрво и стабљике трске, која пружа могућност за настањивање и прављење гнезда великом броју корисних инсеката.

Хотели за инсекте се постављају у близини воћњака и башта са циљем што бољег опрашивања биљака. У нашем хотелу за инсекте налази се и прво легло Масон пчела у Бечеју. Масон пчеле (солитарне, зидарице, самице, воћарске пчеле) су наше домаће врсте које су много ефикасније од медоносних пчела у опрашивању воћа, поврћа и цвећа. Једна женка масон пчеле опраши цветова колико и 120 медоносних пчела.

Масон пчеле су активне и на нижим температурама када воће цвета и када медоносне пчеле још не лете. Нису избирљиве у погледу хране, мирољубиве су, безопасне, не убадају и једноставне су за гајење.

Бити добар комшија значи живети у симбиози са природом, биљкама и свим живим бићима која нас окружују, јер су и сви они наше комшије!