ВестиДруштво

Бечејске музичке легенде

У ресторану „Ларгос“ је прошле недеље одржан скуп бечејских музичара старије генерације који су у овом граду, пре више од пола века, иницирали развој рокенрол културе, донели су на сцене наших тадашњих клубова и у сале месних заједница прве звуке рок музику, донели су и игранке али и диско клубове.

Овај скуп је осмислио и реализовао Борис Лозанов који је сакупио имена музичара и музичких легенди са првих рок концерата и игранки и позвао их на дружење и вече сећања на ту другу половину прошлог столећа када је, судећи по свему, забавни живот нашег града био много динамичнији и када је све успевало углавном на ентузијазму тада младих музичара.

Окупљање бечејских музичара, на жалост, био је замишљен и као помен али и као подсећање и лепо, носталгично присећање на музичаре који више нису међу нама. Без патетике, сећајући се добрих наступа и добре музике, препричавајући анегдоте и приче са свирки и излазака који су обележили тај период у развоју музичке сцене у граду, присутни су се веома добро провели.

Резултат овог скупа је и брошура која је направљена да се обележи овај догађај а која садржи већи број фотографија и имена бендова и музичара који су дали свој допринос током развоја бечејске музичке сцене у периоду од 60-тих, 70-тих, па и касније.

Окосница те сцене, из тог времена, била је свакако група „Сигме“, бенд који је вероватно и најдуже стварао, који и данас свира и наступа и у Бечеју али и свуда у околини, где их позову. Бенд је нешто касније настао од тих првих времена рокенрола али је свакако био и најуспешнији у том периоду. Овај састав је често наступао на телевизији, радију имао је своје ауторске песме и, чини се, још се нису уморили.

Генерације ових музичара имали онај пионирски ентузијазам који често нешто млађи бендови нису имали никада након тога. То је вероватно и један о разлога зашто и данас живе за музику и зашто су им та времена остала у добром сећању.

У брошури која је настала као материјал за овај скуп наведена су и имена музичара који су некада свирали по бечејским игранкама и имена бендова. За једну генерацију која, на жалост, полако одлази ово ће свакако бити још једна књига за обавезну кућну архиву.

„Ја сам сматрао да треба обележити њихово стваралаштво током одређеног периода. Моја идеја је била да се направи једна брошура која ће се звати „Бечејске музичке легенде полако одлазе“. Неке од тих музичких легенди нису данас овде више са нама и има их чак 25, више него него што нас је овде данас. Идеја је била да овај скуп не буде велик него да имамо представника сваког оркестра који ће представити свој састав, своје музичко стваралаштво.“ – рекао је иницијатор скупа Борис Лозанов.

„Када се каже 55 година, мало је незгодно јер је то јако велик број посебно када се погледа колико је то времена, шта је свако од нас током тог времена проживео. Ја сам мало касније дошао у групу Сигма и онда смо почели да пишемо сопствене песме, да радимо ауторски своје материјале, самим мојим доласком смо и почели да правимо сопствене композиције. Током тих мојих 40 година смо наступали у Студију М, РТНС у емисији „Млади за младе“ и неки од нас смо и живели од музике, за музику. Сву љубав и ентузијазам, ако изузмемо породице, давали смо музици. Имали смо праве пробе, увек тежећи да достигнемо савршенство. Мислим да смо зато и трајали.“ – рекао је певач и фронтмен групе „Сигма“ Раша Берак.

„Желим да изразим велику захвалност Бори Лозанову који је све ово осмислио, који је увек пун ентузијазма и пун енергије да направи овакав један скуп, да оствари једну замисао коју је он већ дуже времена имао. Сви смо се одазвали, свима нам је била част. Ја се осећам овде да сам полуветеран јер нисам још увек најстарији овде, видим да има и оних који су старији. Било је ово једно прелепо дружење које је он осмислио. Поготово што је он био ту са нама и у оним давним временима када смо ми почињали. Тада је и он основао први диско клуб, прву дискотеку у Бечеју „ЛО-БО“ заједно са његовим кумом Ђорђетом Богдановићем тако да су паралелно са тим нашим игранкама на којима смо свирали биле одржаване и вечери тог диско клуба у Доњем Граду. То све је било у склопу тог музичког миљеа у нашем граду крајем 60-тих  и то је био неки зачетак музичких клубова у Бечеју.“ – рекао је др Богдан Александрић, клавијатуриста бенда „Сигме“