Друштво

Ковид епидемија: Извештај за прву половину априла

У Бечеју у првој половини априла месеца почео је полако да опада број новозаражених ковидом тако да је негде на самом почетку месеца било као и у претходном месецу чак до 40 па и 50 особа заражених на дневном нивоу али је негде у другој недељи почео да опада број. Наравно као и у остатку земље било је и осцилација и лошијих дана. Ипак, гужве испред ковид амбуланте нису биле много мање иако је током овог периода опадао и број тестирања. У овом периоду је било 909 особа које су тестиране на присуство вируса што је око 500 мање него у претходном периоду. Четврти талас епидемије сад траје већ скоро 3 месеца.

У овом тренутку је око 3000 грађана (тачније 2978) општине Бечеј и званично прележало ковид и то ако се не рачуна први талас у марту прошле године и током прошлог лета о којем немамо никаквих званичних података.

Нови „британскиˮ талас и даље доноси знатно озбиљније клиничке слике код пацијената па и даље важи правило да је потребно да хронични болесници буду посебно опрезни и региструју све симптоме и обрате се лекарима. Оно што свакако не јењава и не смањује се је број хоспитализованих пацијената током овог периода извештавања. За само непуне две недеље у болнци је завршило 30 оболелих. Да подсетимо, током овог таласа ковид епидемије има и све више особа код којих се нагло дешавају компликације па се дешава често да се клиничка слика пацијента преокрене у једном дану или у року од неколико сати. Више је заражених са упалама плућа. Ово је за нас у Бечеју веома важно јер су нама најближе болнице удаљене на 50-так километара и потребно је да заражени Бечејци добро обрате пажњу на то како се осећају док су у изолацији, да се обавезно обрате лекарима уколико примете неко драстичније погоршање.

Похвално је да су наши суграђани мало дисциплинованији и поштују мере опреза и заштите током личног кретања и кому-никације бар у затвореним просторима. Маске се и даље не носе напољу, на улици и на отвореном иако је у оваквим данима кад је епидемија у експанзији и то препоручљиво. Наредни период биће велики тест за све јер је државни Кризни штаб предвидео попуштање неких мера заштите и отварање и тржних центара и кафића, за сада само башта али и то може да буде проблематично јер је веома тешко очувати социјалну дистанцу између столова. Најављен је и повратак ђака у школе и малих и великих а већ је евидентно да овај сој вируса не заобилази децу, посебно не тинејџере које је и најтеже контролисати. Друга половина априла биће ризичан период а онда долази још један Ускрс, Први мај и неколико нерадних дана што може да доведе до наглог скока заражених.

Новозаражених случајева на подручју наше општине у првој половини априла било је 354 (што је скоро 200 мање него у претходном периоду извештавања). Тренутно је 665 активних случајева у општини што је ту негде сличан број у односу на претходни период али је у првој половини априла повремено број активних случајева скакао чак и до 900. У Геронтолошком центру и даље има заражених, немамо информацију колико.

Оно што је у целом овом периоду најоптимистичнија цифра је да је три пута више порастао број људи који су се одлучили да приме вакцине (у овом периоду на бечејском пункту за вакцинацију било је скоро свих врста вакцина које су тренутно у употреби). У првој половини априла укупно је вакцинисано 1576 наших суграђана, ревакцинисано 1010.

Податке о броју преминулих особа од ковида у општини Бечеј локални Штаб за ванредне ситуације нам не доставља у редовним извештајима.